Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

“Mogoče jo je zeblo"

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Zbirka grozljivih komentarjev pod novico o moškemu, ki je ženo polil z bencinom in zažgal, bi bila skoraj bolj šokantna od novice same – če ne bi bilo podobnih primerov valjenja krivde na žrtve nešteto. 

Od racionaliziranja poskusa umora (“Kaj pa ozadje?”) do trivializiranja z zasmehovanjem (“Mogoče jo je zeblo.”) sporočajo komentatorji eno: nasilno dejanje moškega je potrebno razumsko premisliti, pri tem pa je ženska bodisi kolateralna škoda patološke motnje bodisi (in bolj verjetno) – sama kriva.

Podobno mišljenje sporočajo, in s senzacionalističnim poročanjem tudi spodbujajo, mediji. Podcenjevanje žrtvinih poškodb (“opečena ženska”), izpostavljanje mnenj in govoric sosedov, špekuliranje o motivih in izogibanje obsodbe nasilja so žal stalnica. S takšnim pisanjem novinarji mizoginemu Facebooku mečejo (ne)okusno kost za glodat in pripomorejo, da nasilje v (heteroseksualnih) partnerskih odnosih, ki je prvi vzrok nasilne smrti žensk po svetu, ostaja tabuiziran in s tem nerešen problem.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.