Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

David Graeber (1961–2020)

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Prejšnji teden je odjeknila žalostna novica o smrti Davida Graeberja. Ameriški antropolog, aktivist in avtor velja za enega najbolj prodornih mislecev sodobne levice. Možakar, ki je svoje življenje posvetil preizpraševanju struktur kapitalističnega sistema, je odgovoren za slogan "mi smo 99 %" in prvi, ki je opozoril na pojav "bullshit" služb. Med drugim je bil aktiven v gibanjih Occupy Wall Street, Extinction Rebellion, Momentum in Free Rojava. Njegova smrt bo za sabo pustila vakuum, ki se bo v teh nemirnih časih še posebej poznal.

Davidovo slovo v 59. letu starosti je še ena v nizu prezgodnjih smrti levičarskih intelektualcev v zadnjih letih. Poleg Marka Fisherja v 2017, je konec julija letos v 36. letu nenadoma preminil tudi Michael Brooks, vzhajajoči progresivni politični komentator, analitik in pisec. Ljudje, ki bi naj odrasli v starešine sodobne levice, nas zapuščajo mnogo prehitro, zato je njihova zapuščina toliko bolj dragocena. Prisluhnimo njihovim besedam. Berimo njihove tekste.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.