Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kaj bo z ameriško demokracijo?

Geoff Livingston / flickr

Geoff Livingston / flickr

Ob približevanju predsedniških volitev v ZDA lahko zaskrbljeno spremljamo vedno očitnejše namige Donalda Trumpa, da v primeru poraza ne namerava mirno predati oblasti. Trump s teorijami zarote o volilnih prevarah že vrsto let pripravlja teren za izpodbijanje legitimnosti volitev, trenutno pa je najbolj glasen v prepričanju, da mu bodo demokrati zmago ukradli z goljufijami pri glasovanju po pošti. 

Situacija se je dodatno zapletla po smrti vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg, sicer odločne zagovornice liberalnih vrednot. Republikanci s Trumpom na čelu želijo namreč po hitrem postopku imenovati njeno naslednico, konservativko Amy Coney Barrett, čeprav so leta 2016 podoben manever preprečili Obami

Če bo Barettova potrjena, bodo pod vprašaj najverjetneje postavljeni številni liberalni zakoni, predvsem pa Trump odkrito priznava, da želi vrhovno sodišče čim prej sestaviti tako, da bi slednje v primeru odločanja o rezultatu volitev razsodilo njemu v prid. Bo to tudi začetek avtoritarne Amerike?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.