Borut Mekina

 |  Mladina 40  |  Politika

Politično kadrovanje, nova normalnost

Še nedavno je bila javnost občutljiva na kadriranje v gospodarstvu

Alenka Bratušek

Alenka Bratušek
© Borut Krajnc

Pred letom dni je Slovenijo pretresla afera, pri kateri se je na tnalu znašla tedanja infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. V člankih in televizijskih prispevkih so mediji v lasti ali blizu SDS objavljali nove in nove podrobnosti »škandala SODO« (citiramo Požareport). Šlo pa je zato: odkar je bil leta 2007 Sodo, ta sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, ustanovljen, ga je vodil Matjaž Vodušek. Voduška je tja imenovala prva vlada Janeza Janše, in ker je SDS imela v tej organizaciji zaposlene tudi svoje člane, med drugim so obvladovali tudi nadzorni svet, je Vodušek ostajal. Bratuškova je nato s spremembo statuta tega podjetja dosegla, da je bil lahko nov direktor imenovan le s soglasjem ministrstva, tja pa je poslala tudi svojega nadzornika iz ministrstva Hinka Šolinca, direktorja direktorata za energijo na ministrstvu, magistra elektrotehnike. Šolinc je bil strokovnjak, a je vendarle nato izbruhnila afera o »političnem vdoru Bratuškove na kadrovanje v SODU« (citiramo izjave SDS).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.