Hrvati, Srbi in kočevski Nemci

V navedenem članku ste na začetku zapisali ,,V Sloveniji posebne manjšinske pravice uživata le madžarska in italijanska narodna skupnost. Proces priznanja vsaj nekaterih manjšinskih pravic drugim, po številu precej večjim narodnim skupnostim, kot so recimo Hrvati, Srbi in Bošnjaki, pa tudi Albanci in Romi, se vleče že četrt stoletja’’. Ne vem, kako se vam je zgodilo, da ste s tega seznama ,,pozabili’’ na pripadnike črnogorskega naroda, ki jih je v Sloveniji po različnih ocenah od štiri do šest tisoč. Če upoštevamo, da v Sloveniji živi praktično četrta generacija Črnogorcev po rodu, je ta številka lahko večja. Za nepoučene bi omenil, da je črnogorski jezik bil priznan s strani Kongresne knjižnice v Washingtonu in mu je bila dodeljena koda CNR ISO 639. Tako je svetovalni odbor ISO-ja za kodifikacijo jezika ne le priznal obstoj črnogorskega jezika, temveč je tudi potrdil, da ni različica srbskega jezika.

Malo zgodovine. Kmetijske in rokodelske novice iz leta 1844 so v 5. št. na strani 20., v rubriki ,,Urno, kaj je noviga’’ zapisale, ,,da je tega dne ob 8 zvečer na Planini pri Rakeku v gostilni, ... Pri črnem orlu’’ bil Njegoš, na potovanju iz Trsta na Dunaj in da je na vsa vprašanja odgovarjal ,,v črnogorskem jeziku’’. Tudi spraševal je ljudi, ,,če poznajo Kopitarja’’.

Spodaj podpisani je tudi avtor prvega dvosmernega slovensko črnogorskega in obratno slovarja, ki je izšel 2015.

To je del dejstev in vsakršno izpuščanje pripadnikov črnogorskega naroda, ko gre za določene pravice, je nesprejemljivo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.