Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Amazon ogroža javno zdravje

Danes je nov dan

Danes je nov dan

V zadnjih mesecih se je predvsem zaradi omejitvenih ukrepov nakupovanje preselilo na splet. V maju je spletna potrošnja zrasla za kar 36 %. Ni skrivnost, da je prvi med spletnimi trgovci, Amazon, od marca naprej beležil rekordne prihodke in zaposlil 200 000 novih delavcev.

Eden izmed teh novih zaposlenih je na delovnem mestu preživel le dva tedna – takoj po začetku dela se je namreč okužil s covid-19 in kasneje tudi umrl. Amazon je že notoričen v izkoriščanju in zanemarjanju delavskih pravic, kar se je izkazalo tudi v času epidemije. Zaradi pomanjkljivih higienskih ukrepov, o katerih so poročali delavci, in prikrivanju števila obolelih, so se okužbe v skladiščih hitro širile. Po pritiskih aktivističnih organizacij, ki so Amazon obtožile tudi, da ogroža javno zdravje, je ta šele pred dnevi končno objavil število obolelih med zaposlenimi: 20 000. 

Na spletu najbrž ne bomo nehali kupovati. Če imamo možnost, pa namesto velikih korporacij raje izberimo za manjše in lokalne trgovine.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.