Gregor Kocijančič

 |  Mladina 42  |  Svet

Neonacistični lovorjev venec

Podjetje Fred Perry se je uradno distanciralo od skrajno desničarske skupine Proud Boys

Shod skupine Proud Boys, na kateri eden od članov nosi polo majico znamke Fred Perry

Shod skupine Proud Boys, na kateri eden od članov nosi polo majico znamke Fred Perry
© Anthony Crider / Flickr

Ikonična črna polo majica blagovne znamke Fred Perry, katere ovratnik in rokavne obrobe krasita dve rumeni črti, prsni del pa prepoznavni lovorjev venec – Perryjev logotip, je postala neuradna uniforma skrajno desničarske, neonacistične skupine Proud Boys, ki svoje rasistične, mizogine, islamofobne, transfobične in protibegunske nazore širi po ulicah Združenih držav Amerike in Kanade. Podjetje Fred Perry – poimenovano po britanskem teniškem zvezdniku, dejavnem v štiridesetih letih prejšnjega stoletja – je storilo nekaj, česar ameriški predsednik Donald Trump ni: v uradni izjavi se je javno distanciralo od neonacistične skupine.

»Nesprejemljivo je, da si je ta skupina prisvojila našo majico in naš lovorjev venec podredila svojim ciljem,« je zapisano v izjavi. Podjetje ni ostalo zgolj pri tem – pri distanciranju od neonacistične skupine je šlo tako daleč, da so majico, ki sodi med njihove najbolj prodajane izdelke, umaknili s prodajnih polic v ZDA in Kanadi: »Tega tipa majice tam ne bomo prodajali, dokler se povezava s skupino Proud Boys ne bo končala,« je med drugim v izjavi zapisalo podjetje Fred Perry.

Po drugi strani pa Donald Trump – člani skupine Proud Boys ga vneto podpirajo – na odmevnem fiasku, ki naj bi bil prva predsedniška debata, ni izrazil nestrinjanja z neonacistično skupino. Namesto da bi njihova dejanja obsodil, jih je pozval, naj se za zdaj umaknejo, a naj čakajo v »nizkem startu«.

Podjetje Fred Perry je v odmevni izjavi tudi zapisalo, da je majica »del britanske subkulturne uniforme; posvojile so jo različne skupine ljudi, ki prepoznavajo lastne vrednote v tem, kar majica predstavlja. Ponosni smo na to, kar je naš lovorjev venec predstavljal več kot 65 let: vključenost, raznolikost in neodvisnost.« V tej trditvi lahko prepoznamo dobro mero sprenevedanja, saj nedavna skrajno desničarska prisvojitev majice ni prva priložnost, pri kateri ikonični lovorjev venec stoji za skrajno desničarskimi vrednotami. Res je, da so majico od šestdesetih let naprej posvojile različne subkulture – denimo mobsi, ska-pankerji, jamajški »rudeboys« in britpop feni, ki so imitirali modni slog svojih glasbenih idolov, skupine Blur. Vendar pa so si jo kot primerno nošo v sedemdesetih letih izbrali za svoje oblačilo tudi britanski skinheadi – in ravno pri njihovi uniformi naj bi navdih našli tudi člani skupine Proud Boys.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.