Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Tvoje pice niso spekli pri Goldman Sachsu

PsychoticChocolate / Reddit

PsychoticChocolate / Reddit

Wolt, dostavljalec hrane, je po podatkih FT trenutno drugo najhitreje rastoče podjetje v EU s skoraj 500 % skupno letno stopnjo rasti. Ne čudi torej, da so na zmagovalnega konja svoje upe položili tudi mnogi investitorji in da je podjetje v zgolj dveh letih prejelo kar 230 mio eurov investicijskega denarja

A zgodba o uspehu, kot je pri platformnem gospodarstvu v navadi, sloni na izkoriščanju. Medtem ko nam domači mediji nekritično servirajo PR nebuloze o tem, kako dobro je kolesarjenje za rekreacijo, se v tujini združujejo vsakršnih delavskih pravic oropani dostavljalci. Wolt pa ne izkorišča le delavcev, temveč tudi gostince: kljub temu, da dostavo plačate posebej, jim od vsakega vašega naročila namreč odtegnejo še dodatnih 30 %!

Medtem ko eni rastejo s 500 % rastjo, se drugi sprašujejo, če bodo preživeli še en lockdown. Mi zato svojo pico ali nudle naročimo kar tam, kjer jih naredijo. Ko se ti naslednjič "zlušta" dostave, le preveri, če se lahko ob naročilu izogneš Goldman Sachsu!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.