Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zaželeni bogataši in nezaželeni reveži

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Globalna zdravstvena kriza, ki jo je povzročil covid-19, je dodobra premešala naš vsakdan. Zaradi ad hoc zapiranja državnih mej v imenu varovanja zdravja se je tudi število ljudi, ki potuje, zmanjšalo. Tajska, ena popularnejših turističnih destinacij, je po skoraj sedmih mesecih šele pred dnevi sprejela prve turiste.

A omejitev (turističnih) potovanj je le začasna. Seveda to velja le za tiste, ki imajo v rokah pravi potni list. Državljani EU lahko brez posebnih omejitev potujejo skoraj v vse države sveta, zato se je v zadnjih letih razširila praksa nekaterih držav članic, da v zameno za “investicijo” v lokalno okolje podarijo potni list. Ciper je s tem zaslužil že 7 milijard evrov, EU pa ga je že pozvala, da ukine to prakso.

Na drugi plati iste medalje pa EU ni zmožna premisleka, da bi bilo potrebno prenehati s kriminalizacijo beguncev in migrantov. V obeh primerih gre le za ljudi, ki si želijo boljšega življenja, prednost pa bi morali imeti tisti, ki to delajo iz nuje, ne pohlepa.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.