Erik Valenčič

 |  Mladina 44  |  Politika  |  Intervju

»Živimo v dobi novih avtokratov«

Pogovor z ameriškim geopolitičnim analitikom Richardom Falkom o najpomembnejših vprašanjih in izzivih današnjega časa

Vse, kar lahko sklenem, je to, da gre za eno najhujših obdobij v mojem dolgem življenju, pravi Richard Falk, eden od vodilnih svetovnih poznavalcev mednarodnih odnosov.

Vse, kar lahko sklenem, je to, da gre za eno najhujših obdobij v mojem dolgem življenju, pravi Richard Falk, eden od vodilnih svetovnih poznavalcev mednarodnih odnosov.

Richard Falk je eden od vodilnih svetovnih poznavalcev mednarodnega prava in mednarodnih odnosov. Diplomiral je na Univerzi Yale, doktoriral na Harvardovi univerzi in nato štiri desetletja poučeval na Univerzi Princeton. Njegovo akademsko kariero so že na samem začetku zaznamovali boj za pravice ameriških črncev, vietnamska vojna in drugi ameriški vojaški posegi po svetu, zaradi katerih je postal odločen in spoštovan zagovornik človekovih pravic in miru. Je avtor številnih knjig o geopolitiki z vidika mednarodnega prava.

Leta 2001 je postal član preiskovalne komisije Združenih narodov, ki je preverjala spoštovanje človekovih pravic na palestinskih zasedenih ozemljih, in bil leta 2008 imenovan še na položaj posebnega poročevalca OZN za človekove pravice Palestincev na ozemljih, ki jih zaseda Izrael. Navkljub častitljivi starosti je še vedno zelo dejaven. Je redni komentator razmer po svetu za ameriške revije, kot so The Nation, CounterPunch in The Huffington Post, ter za katarsko medijsko hišo Al Jazeera. Poleg tega tudi ureja spletni dnevnik, kjer poziva k nujnim premislekom o globalnih izzivih v 21. stoletju. Med drugim je član izvršnega odbora mednarodne organizacije Nuclear Age Peace Foundation, ki si prizadeva za svet brez jedrskega orožja.

Za vami je dolgo življenje, 13. novembra boste praznovali 90 let. Če povzamem: rodili ste se v času velike depresije, v najstniška leta vstopili na začetku druge svetovne vojne, preživeli pol življenja v hladni vojni, ki sta ji sledili prevlada neoliberalne globalizacije in razglasitev konca zgodovine, za tem pa sta prišli neskončna vojna proti terorizmu in še ena velika gospodarska kriza. Zdaj sva tu. Kako bi poimenovali obdobje, v katerem živimo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.