Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Tvoj boj je tudi moj

Jacob Lund / Noun Project

Jacob Lund / Noun Project

November ni samo Movember, mesec ozaveščanja o zdravju moških, je tudi mesec osveščanja o transspolnosti. Osrednja domača NVO na tem področju, TransAkcija, ta mesec obeležuje tudi letos. V luči aktualne politične situacije ni naključje, da kot centralno temo postavljajo vprašanje upora. V sodelovanju s tovariškimi civilnodružbenimi organizacijami pripravljajo tudi posebno številko zina, Uporniški femini-zin, v katerem želijo na teorijo in prakso upora pogledati kar najbolj vključujoče in povezovalno.

Celo gibanje Movember je zmoglo moškost predstaviti tudi vključujoče ter poleg izključnih težav oseb z "moškim" reproduktivnim sistemom, kot sta raka prostate in mod, izpostaviti tudi probleme, ki pestijo vse moške, kot so npr. družbeni pritiski glede pričakovanega vedenja, (ne)izražanja čustev, načinov soočanja s problemi itd. Ker nam bo le solidarno povezovanje različnih bojev prineslo v vseh pogledih manj toksično družbo, preštejmo in seštejmo svoje raznolike upore v skupen boj!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.