Luka Volk

 |  Mladina 47  |  Družba

Diskriminacija

Taksist, ki je zavrnil prevoz potnikov zaradi njihovega videza, je kršil prepoved diskriminacije

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik
© arhiv Mladine

Predstavljajte si, da izgubite svojca. Ta se usodno ponesreči v tujini. S težavo vam uspe urediti vse potrebno, da se lahko udeležite pogreba. Pri srcu vam je težko, ampak zdi se vam, da ste se vsaj dostojno poslovili od njega. Po pogrebu čakate na prevoz do mestnega središča, od koder boste nadaljevali pot domov. Vozilo pride, vendar voznik odkloni prevoz na podlagi vašega videza. Morda ste pozabili, ampak od večine okolice se po nečem razlikujete – niste bele polti.

Decembra lani se je na ljubljanskih Žalah skupina tujcev udeležila pogreba dveh svojcev. Pokopali so mlada Sirca, stara okoli 20 let, ki sta umrla v prometni nesreči. Po pogrebu je eden iz skupine poklical taksi službo Metro in naročil vozili, ki naj bi vse odpeljali do središča Ljubljane, od koder naj bi nadaljevali pot domov na Malto, kjer imajo status beguncev.

Na parkirišče sta pripeljali dve vozili. Prvi voznik se je približal skupini tujcev in jih skozi odprto stransko okno vprašal, »ali imajo papirje«. Po njegovih besedah naj bi bil mislil na osebne dokumente. Nato naj bi bil vprašal še prostovoljca, ki je bil zraven, »ali so nevarni«. Ker se je – izključno na podlagi njihovega videza – odločil, da bi z njimi lahko imel težave, je prevoz odklonil in se odpeljal. Sledilo mu je tudi drugo vozilo.

Skupina je nato ponovno poklicala taksi službo in naročila novi vozili. Od prispelih voznikov jih je prvi odpeljal na želeni cilj, drugi jih je spet zavrnil. Za preostali del skupine so tako morali poklicati drugo taksi službo. Skupina potnikov naj bi bila zaradi zavrnitve prevoza zamudila prevoz na letališče in s tem polet domov.

Na podlagi prijave dogodka je zoper dva taksista primer diskriminacije pri ponujanju storitve prevoza obravnaval zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in ugotovil, »da sta taksista prevoz strank zavrnila izključno zaradi njihove rase ali narodnosti«. Med postopkom sta zatrjevala, da prevoza nista želela opraviti, saj naj bi bila z migranti v preteklosti že imela slabe izkušnje, eden izmed njiju pa je povedal, da smo »mi – državljani Slovenije beli, medtem ko pa so oni rjave ali temnejše barve,« zaradi česar naj bi jih bil imel za migrante. In teh ni mislil prevažati.

Na koncu odločbe je zapisano, »da voznik konkretnih oseb, ki so potrebovale prevoz, ni poznal, temveč je prevoz odklonil vnaprej, zaradi njihove barve kože, zaradi katere je vnaprej posplošeno sklepal o tem, da so migranti, posledično pa, da bo imel z njimi slabe izkušnje«. Zagovornik sicer upošteva, »da lahko slabe izkušnje iz preteklosti voznike odvračajo od izvajanja storitev, vendar pa odklonitev izvajanja storitve ni dopustna izključno zaradi barve kože posameznika ter posledičnega posplošenega sklepanja o njegovih negativnih lastnostih«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.