Luka Volk

 |  Mladina 48  |  Družba

Napad na dijake

Odpovedan Teden političnega učenja

»Pravimo, da živimo v nenavadnih časih, ki pa znajo pokazati tudi svoj tankočutni obraz.« S temi besedami so se profesorji Gimnazije Kranj zahvalili svojim dijakom, ki so jih v prvi polovici novembra presenetili z ljubeznivimi in spodbudnimi sporočili. Konec meseca so dijaki iste šole želeli pripraviti, seveda prek spleta, Teden političnega učenja. V vabilu k sodelovanju so zapisali, da je namen tega »mlade seznaniti z osnovami in teoretičnimi temelji politike z različnih zornih kotov ter hkrati s trenutno situacijo v Sloveniji in po svetu in jih spodbuditi k sooblikovanju jutrišnjega sveta.«

Nabor gostov je bil pester in je obetal, da bi dijakom prikazal različne načine političnega delovanja. Pridružile bi se jim evropske poslanke Tanja Fajon, Ljudmila Novak in Romana Tomc, iz novinarskih vod Tanja Gobec in Domen Savič, celo švedski glasbenik in aktivist Alexander Bard idr. Kmalu po napovedi Tedna političnega učenja je bil ta bombardiran z očitki, da naj izbira gostov ne bi bila dovolj uravnotežena. Profesorji so bili deležni obtožb, da so dijake usmerjali pri tem, koga naj povabijo, in da jim šola, ki je bila še nekaj tednov prej postavljena za zgled, »načrtno pere možgane«.

V razpravo o dijakih sta se po spletnih omrežjih vključila novinarja Nova24TV Luka Perš in Aleš Ernecl. Zadnji naj bi bil, vsaj tako pravi sam, v stiku z eno izmed dijakinj, ki je teden pripravljala. Njun domnevni pogovor je Ernecl na Twitterju komentiral z besedami, da so dijaki »spoznali svojo zmoto« in ga poklicali za nasvet, koga naj še povabijo, da bi zagotovili večjo uravnoteženost. Predlagal jim je Boštjana M. Zupančiča, Bernarda Nežmaha, Žigo Turka, Boruta Rončevića in Bojana Požarja. V kasnejšem prispevku za Nova24TV je komentiral, da imajo dijaki »premalo znanja, premalo izkušenj, da jim lahko daš pri organizaciji takšnega dogodka toliko svobode«.

Zaradi teh očitkov se je šola odločila, da bo napovedano dogajanje odpovedala. »Namen dogodka ni bil kritiziranje nobene izmed političnih opcij. Žal pa so bili komentarji po socialnih omrežjih zelo diametralni in so nakazovali, da bi se vse skupaj lahko sprevrglo v politično obračunavanje. Šola ni in ne sme biti prostor za kaj takega,« je povedal ravnatelj Aljoša Brlogar. »Ker je bil dogodek mišljen kot izobraževalen in ker smo dijake želeli zaščititi pred izpostavljanjem, smo ga nemudoma odpovedali.« Da desnica izvaja pritisk na šole, ni nič novega, opozarja eden izmed povabljenih gostov, Domen Savič. »Vendar pa tokrat morda res prvič govorimo o tem, da je bil dogodek zaradi tega pritiska odpovedan. To je izredno nevarno zaradi sporočila mladim, da njihovo mnenje oziroma dogodki ne štejejo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.