Uredništvo

 |  Družba

OSEMDESETA: »Dost’ mam«

Zveza socialistične mladine Slovenije v burnem desetletju sprememb

Dr. Blaž Vurnik, vodja kustodiatov in kustos za novejšo zgodovino, Muzej in galerije mesta Ljubljane v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da je v desetletju pred spremembo političnega sistema Zveza socialistične mladine Slovenije (ZSMS) doživljala radikalno politično in ideološko preobrazbo. V osemdeseta leta 20. stoletja je vstopila kot transmisijska organizacija. To je pomenilo, da je v sistemu družbenopolitičnih organizacij (DPO) predstavljala prenos stališč in odločitev, ki so jih oblikovale in sprejele 'starejše' DPO, predvsem Zveza komunistov in Socialistična zveza delovnega ljudstva. "V tem smislu je ZSMS predstavljala tudi pripravljalnico kadra za politični sistem, saj je bila običajna pot funkcionarja v mladinski organizaciji na različnih ravneh prehod v druge DPO."

Velika večina starejših članov različnih predsedstev ZSMS in tistih, ki so bili preko te organizacije vključeni v delegatski sistem, je bila že včlanjena v Zvezo komunistov, kar je tudi na ravni posameznikov omogočalo transmisijskost te organizacije. "Vendar je že na začetku osemdesetih let ZSMS (sprva plaho, a vendar) zavračala svojo rekrutacijsko vlogo," je zapisal dr. Blaž Vurnik.

"V tem smislu je ZSMS predstavljala tudi pripravljalnico kadra za politični sistem, saj je bila običajna pot funkcionarja v mladinski organizaciji na različnih ravneh prehod v druge DPO."

Dr. Blaž Vurnik,
kustos za novejšo zgodovino, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Obsežen izbor člankov v ediciji 8DESETA (ROJSTVO DRŽAVE), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije, avtorji in avtorice prispevkov pa so ob tej priložnosti na spletnem portalu YouTube objavili tudi videoposnetke, v katerih se dotikajo tematike, kdaj in kako je pričela nastajati država Slovenija.

(SPLETNI NAKUP) >> ROJSTVO DRŽAVE: OSEMDESETA (1. DEL)

LxJkeNFYoZk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.