Uredništvo

 |  Družba

OSEMDESETA: Totalna revolucija

Od Pankrtov do Laibacha: od upora do umetnosti

Dr. Darja Kerec, docentka na Oddelku za razredni pouk na Pedagoški fakulteti, Univerze v Ljubljani v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da bi vprašanje novinarja Jureta Pengova v zdaj že legendarnem intervjuju s skupino Laibach (TV Tednik RTV Ljubljana, 23. junija 1983) že zaradi anahronističnega besednjaka 'izpraševalca', kot da gre za skupino neprilagojenih najstnikov leta 1953, pri marsikom povzročilo smeh, a je sledil razsvetljeni odgovor, da je umetnost vzvišeno poslanstvo in zato zavezuje k fanatizmu.

V tujini so bili tisti, ki so jih pogosto prebunkali predstavniki represivnega organa, punkerji na Otoku v letih thatcherizma. Na tujem in pri nas, tu so v osemdesetih letih oblast deloma zrevoltirali slovenski punk in rock bendi (Lublanski psi, Buldogi, Kuzle, Borghesia, Niet …), je bila glasba del alternativne kulture in hkrati neke vrste opozicija. V Sloveniji se je punk pojavil leta 1977, torej dokaj hitro, bolj udarno pa dve leti prej v Veliki Britaniji. Pankrti (imena se je domislil Gregor Tomc) so v telovadnici Gimnazije Moste prvič javno nastopili 18. oktobra 1977, naslednji dan pa v Študentskem naselju (Radio Študent). Na kulturni praznik leta 1980 so izdali prvi album (Dolgcajt). "Bend je, dokler se leta 1987 ni uradno razšel, igral tudi priredbe skupin New York Dolls, Sex Pistols in The Clash, kar je bil nekakšen imperativ punk bendov in ne posledica manka lastne ustvarjalnosti," je zapisala Darja Kerec.

V tujini so bili tisti, ki so jih pogosto prebunkali predstavniki represivnega organa, punkerji na Otoku v letih thatcherizma. Na tujem in pri nas, tu so v osemdesetih letih oblast deloma zrevoltirali slovenski punk in rock bendi (Lublanski psi, Buldogi, Kuzle, Borghesia, Niet …), je bila glasba del alternativne kulture in hkrati neke vrste opozicija.

Dr. Darja Kerec,
docentka na Oddelku za razredni pouk na Pedagoški fakulteti, Univerze v Ljubljani

Obsežen izbor člankov v ediciji 8DESETA (ROJSTVO DRŽAVE), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije, avtorji in avtorice prispevkov pa so ob tej priložnosti na spletnem portalu YouTube objavili tudi videoposnetke, v katerih se dotikajo tematike, kdaj in kako je pričela nastajati država Slovenija.

(SPLETNI NAKUP) >> ROJSTVO DRŽAVE: OSEMDESETA (1. DEL)

Z9uVlUEDhVw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.