Uredništvo

 |  Družba

OSEMDESETA: Vstajenje

Katoliška cerkev in oblast: od zatiranih do popolnega zmagoslavja

Dr. Božo Repe, redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da so bila osemdeseta leta poleg dogajanja na drugih področjih v Sloveniji tudi izrazita prelomnica v odnosih med katoliško cerkvijo in državo. Vzroki so bili različni: zunanjepolitične razmere, položaj v Jugoslaviji, pa tudi kadrovske spremembe v cerkvenem vrhu v Sloveniji ter z njimi povezana spremenjena politika katoliške cerkve. Med zunanjepolitičnimi razlogi je bila na prvem mestu politika Vatikana, ki se je spremenila z izvolitvijo papeža Janeza Pavla II. "Čeprav je papež pri oblasteh zbujal zaskrbljenost zaradi protikomunizma, je kazal naklonjenost do Jugoslavije in njene politike, ki je bila v odnosu do verskih skupnosti precej blažja kot v večini vzhodnoevropskih držav, podobna pa so bila tudi mnenja obeh držav do nekaterih svetovnih vprašanj (mir, razorožitev, razmere v tretjem svetu)."

Negotovost so pri jugoslovanskem in slovenskem političnem vodstvu zbujale papeževe razlage človekovih pravic. V encikliki, ki jo je izdal pred madridskim srečanjem članic Evropske konference o varnosti in sodelovanju leta 1979, je zagovarjal mnenje, da versko prepričanje ni zasebna stvar, pač pa javna, zato mora družba omogočiti, da se tudi javno izpoveduje. V slovenskem političnem vrhu so bili prepričani, da gre pri tem za odmik od koncilskih usmeritev in da bo katoliška cerkev v Sloveniji sledila papeževi politiki in začela postavljati politične zahteve, je zapisal Božo Repe.

"Čeprav je papež pri oblasteh zbujal zaskrbljenost zaradi protikomunizma, je kazal naklonjenost do Jugoslavije in njene politike, ki je bila v odnosu do verskih skupnosti precej blažja kot v večini vzhodnoevropskih držav, podobna pa so bila tudi mnenja obeh držav do nekaterih svetovnih vprašanj (mir, razorožitev, razmere v tretjem svetu)."

Dr. Božo Repe,
redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

Obsežen izbor člankov v ediciji 8DESETA (ROJSTVO DRŽAVE), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije, avtorji in avtorice prispevkov pa so ob tej priložnosti na spletnem portalu YouTube objavili tudi videoposnetke, v katerih se dotikajo tematike, kdaj in kako je pričela nastajati država Slovenija.

(SPLETNI NAKUP) >> ROJSTVO DRŽAVE: OSEMDESETA (1. DEL)

TmJ1oCao4s8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.