Peter Petrovčič

 |  Mladina 50  |  Politika

Ksenofobija

SD in njihov Rojc

Emil Rojc

Emil Rojc
© Twitter

Ko so v Ilirski Bistrici pripravljali protimigrantski shod, so izvedbo tega podpihovale tudi politične stranke in dolgoletni župan Emil Rojc, član SD. Ugodil je zahtevam organizatorjev protesta, prav angažiral se je. Telefoniral in pisal je lokalnemu pihalnemu orkestru in od njega zahteval, da nastopi na shodu. To se ni zgodilo, župan pa je potem tožil enega od članov orkestra, ker je njegovo ravnanje razkril. Zdaj je tožbo izgubil.

Tamkajšnji okrajni sodnik Marko Kosmač je odločil, da mora Rojc toženemu Jaši Montaniju povrniti pravdne stroške v višini 1400 evrov. Rojc je v tožbi zatrjeval, da je Montani kršil njegovo pravico do časti in dobrega imena, ker je na Facebooku zapisal, da je župan pihalni orkester izsiljeval, naj zaigra na prireditvi, saj je financiranje orkestra odvisno od njega.

Sodišče je odločilo, da je imel Montani dovolj razlogov za prepričanje o resničnosti zapisanega, saj iz dokazov izhaja, da je župan članom orkestra nakazal, da »se bodo morali udeležiti protesta« in da so tam »dolžni igrati«. Sodišče je izkazalo razumevanje koncepta svobode govora, kakršno krepi evropsko sodišče za človekove pravice, po katerem so politiki dolžni trpeti ostro kritiko, kadar ima ta podlago v dejstvih, še posebej, če gre za šovinistično, rasistično, ksenofobno politiko. Sodišče ni upoštevalo županovega izgovora, da je pri organizaciji protimigrantskega shoda sodeloval kot občan in ne kot predstavnik oblasti: »Tožnik je neuspešno poskusil dokazati, da se je protesta udeležil kot fizična oseba. Tožnik je izpovedal, da je pri pripravah protesta sodeloval kot občan in ne v funkciji župana. Sodišče temu enostavno ne more slediti.«

Mladi forum je stranki SD predlagal Rojčevo izključitev. A ne zaradi protitujske politike, ampak zaradi šovinističnega odnosa do novinark. Novinarke Primorskih novic je označil za »kure nesnice« in jim očital »kurji sindrom«. »Domneva se, da je omenjeni sindrom delno posledica dedne zasnove, delno pa prehranjevalnih navad, ki vsebujejo večje količine koruze. Učinki sindroma se kažejo v člankih na nivoju ’kure nesnice’,« je zapisal.

Župana je v bran vzel njegov sin, član SD in občinski svetnik Borut Rojc, ki meni, da ga želijo iz stranke izključiti, ker v občinskem svetu sodeluje s SDS. Glede migrantske politike zagotovo dobro sodelujejo, sploh, ker je sin Borut prvopodpisani na peticiji proti postavitvi sprejemno-registracijskega centra v Ilirski Bistrici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.