Uredništvo

 |  Družba

OSEMDESETA: Osvobajanje spolnosti

Od golote do pornografije, od drugačnega dojemanja spolnosti do pravic istospolno usmerjenih

Mag. Maja Vehar, asistentka na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti, Univerze v Ljubljani v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da je po drugi svetovni vojni na Slovenskem na področju spolnosti prišlo do pomembnih sprememb. Od konca 50. let je dobivalo vedno večjo veljavo načrtovanje družine, za katerega si je zaradi številnih posledic splava prizadevala tudi država, ki si je želela pretrgati z dotedanjimi koncepti seksualnosti in na področju spolnosti uveljaviti socialistično moralo. "Tako je bilo v desetletjih po drugi svetovni vojni več prizadevanj glede spolne vzgoje, ki so jo izvajali v okviru delovanja družbeno-političnih in delovnih organizacij, zdravstvenih in drugih ustanov, vnesena pa je bila tudi v učne načrte osnovnih in srednjih šol ter programe nekaterih višjih in visokih šol."

Nastajali so tudi različni priročniki in drugo učno gradivo, npr. filmi, namenjeni spolni vzgoji. Pri tem je treba omeniti, da so bili vzgojni smotri vse do 70. let kljub želji po pretrganju s tradicijo še vedno vezani predvsem na konservativne predpostavke. Tako so spolnost dojemali skozi prizmo heteroseksualnosti v okviru zakonske zveze. Spolni odnosi pred sklenitvijo slednje so bili odsvetovani; samozadovoljevanju sicer niso več pripisovali fizičnih posledic, so ga pa še vedno odsvetovali in priporočali preusmerjanje energije v delo in šport; namesto argumenta grešnosti so zdaj uporabljali argument sledenja socialistični morali, je zapisala Maja Vehar.

"Tako je bilo v desetletjih po drugi svetovni vojni več prizadevanj glede spolne vzgoje, ki so jo izvajali v okviru delovanja družbeno-političnih in delovnih organizacij, zdravstvenih in drugih ustanov, vnesena pa je bila tudi v učne načrte osnovnih in srednjih šol ter programe nekaterih višjih in visokih šol."

Mag. Maja Vehar,
asistentka na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti, Univerze v Ljubljani

Obsežen izbor člankov v ediciji 8DESETA (ROJSTVO DRŽAVE), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije, avtorji in avtorice prispevkov pa so ob tej priložnosti na spletnem portalu YouTube objavili tudi videoposnetke, v katerih se dotikajo tematike, kdaj in kako je pričela nastajati država Slovenija.

(SPLETNI NAKUP) >> ROJSTVO DRŽAVE: OSEMDESETA (1. DEL)

sUOBICA9NDQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.