Uredništvo

 |  Družba

OSEMDESETA: Ustavna osamosvojitev

Pravna pot do samostojne države

Dr. Božo Repe, redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti, Univerze v Ljubljani v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da je France Bučar nekoč dejal: "Pravo je bilo na naši strani." Glede na ugoden izid osamosvojitve je temu mogoče pritrditi. Tudi sicer je v osamosvojiteljski generaciji zakoreninjeno prepričanje, da je ravnala pravno odgovorno, po ameriško "by the book". No, če bi Jugoslavija obstala, bi bilo pravo na strani federalnih organov. Razlogov za poveličevanje ustavnopravne osamosvojitve Slovenije je več, je zapisal Božo Repe.

Eden glavnih je slovenska obsedenost s pravom in njegovo absolutiziranje, čeprav sta bili slovenska in jugoslovanska ustavna in pravna ureditev pisani v samoupravno-pravniški latovščini, zbirokratizirani, protislovni in večidel deklarativni, kar že samo po sebi onemogoča arbitrarne sodbe, na čigavi strani je pravo bilo. Drugi je želja, da bi bila vloga Slovenije pri razpadu Jugoslavije videna kot absolutno pravičniška, v skladu s tedanjo ustavo, ki so jo drugi menda kršili. "V večini držav namreč enostranske pravice do odcepitve kljub nedemokratičnosti Jugoslavije Sloveniji niso priznavali. Odločujoče evropske in svetovne sile so kljub kasnejšemu mednarodnemu priznanju v tedanjem ravnanju Slovenije videle sebičnost in neupoštevanje interesov drugih jugoslovanskih narodov. "

"V večini držav namreč enostranske pravice do odcepitve kljub nedemokratičnosti Jugoslavije Sloveniji niso priznavali. Odločujoče evropske in svetovne sile so kljub kasnejšemu mednarodnemu priznanju v tedanjem ravnanju Slovenije videle sebičnost in neupoštevanje interesov drugih jugoslovanskih narodov. "

Dr. Božo Repe,
redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti, Univerze v Ljubljani

Obsežen izbor člankov v ediciji 8DESETA (ROJSTVO DRŽAVE), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije, avtorji in avtorice prispevkov pa so ob tej priložnosti na spletnem portalu YouTube objavili tudi videoposnetke, v katerih se dotikajo tematike, kdaj in kako je pričela nastajati država Slovenija.

(SPLETNI NAKUP) >> ROJSTVO DRŽAVE: OSEMDESETA (1. DEL)

TmJ1oCao4s8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.