Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Manipulacije študentskih funkcionarjev

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Nedavno so družbena omrežja preplavile objave zveze Študentskih klubov Slovenije (ŠKIS). Študentski funkcionarji moledujejo za podporo, ogroženo naj bi bilo celo študentsko življenje. Zakaj?

Državni zbor je pred nekaj tedni sprejel zakon, ki je Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) omejil prejemanje nadomestil za izpad študentskega dela. Študentski funkcionarji bodo tako namesto 3 milijonov v letu 2021 dobili zgolj 900 000 evrov proračunskih sredstev, o njihovi porabi pa bodo morali prvič poročati ministrstvu.

ŠOS že leta razmetava z javnimi sredstvi iz študentskega dela. ŠKIS je npr. "izgubil" 70 000 evrov gotovine, direktorji organizacij prejemajo visoke plače, sredstva pa se mimo javnih razpisov nakazujejo zasebnim zavodom. Medtem je pri nas delež študentov z resnimi finančnimi težavami med najvišjimi v Evropi. V času epidemije je skupina študentov zato ŠOS pozvala, da z lastnimi sredstvi nemudoma pomaga študentom. ŠOS je pobudo ignoriral. Čas je, da ŠOS ignorirajo tudi študentje.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

POPRAVEK 

'V članku z naslovom 'Manipulacije študentskih funkcionarjev', objavljenim 17. 12. 2020, avtor nespoštljivo obravnava delovanje študentskih organizacij, ki se trudimo aktivirati in doseči sprejem ukrepov, ki bodo mladim, kot eni bolj ogroženih družbenih skupin v Republiki Sloveniji, izboljšali socialni in družbeni položaj. Še posebej v primeru študentskih klubov, gre za organizacije, v katere se združujejo študenti in ki na lokalni ravni neprecenljivo prispevajo k družbenemu in družabnemu življenju po vsej Sloveniji. Gre za najbolj aktivne študente, ki svoj prosti čas namenjajo gradnji lokalnih skupnosti in ki se soočajo z zmanjšanjem financiranja za organizacijo dogodkov in projektov.

V prispevku je zlonamerno omenjenih "izgubljenih" 70.000 eurov, s čimer avtor namiguje, da pri tem ni šlo za kaznivo dejanje kraje denarja na Škisovi tržnici leta 2018, ki ga preiskuje policija in tožilstvo, kot ga. Žrtvi tatvine med vrsticami (kot sredstvo diskreditacije) navreči to tatvino je nizkotno, avtor pa izkazuje nesposobnost empatije.

Da je delež študentov z resnimi finančnimi težavami v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, ŠOS in ostale študentske organizacije opozarjamo že leta. Avtor paradoksalno napada organizacijo, ki se z njim v tem pogledu strinja.

Na koncu avtor z lažjo popači realnost. Navaja, da je ŠOS ignoriral pozive študentov, da z lastnimi sredstvi pomaga študentom, kar je popolna laž, saj je ŠOS, v sodelovanju s Fundacijo Študentski tolar in drugimi študentskimi organizacijami, objavil in izvedel razpis za enkratno finančno pomoč študentom zaradi ukrepov ob epidemiji COVID-19.'

Marko Ruperčič,
strokovni sodelavec za študentsko delo,
vodja projekta EviDEnca študentskega dela,
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS)

21. december 2020 


ODZIV NA POPRAVEK

ŠOS v odzivu na zapis "Manipulacije študentskih funkcionarjev" nadaljuje s spornim izkrivljanjem svojega delovanja v letu 2020. Organizacija ne pojasni, zakaj navedbe o nesmotrnem trošenju sredstev ne držijo. Dejstvo je, da prikazani posli ne ustrezajo definiciji smotrne porabe javnih sredstev. Dejstvo je tudi, da so v zvezi ŠKIS v izjemno sumljivih okoliščinah izgubili navedenih 70 000 € in da, sodeč po novinarskem prispevku v oddaji Tarča, študentske organizacije niso pravočasno sprožile ustreznih postopkov oz. sankcij zoper odgovorne. Študentska organizacija je zato morda "oškodovana stran", ki pa ne zasluži nobene empatije, ampak kvečjemu dodatno kritiko na račun svojega delovanja.

Dalje, ŠOS navaja, da Danes je nov dan v zapisu "pači realnost" s tem, ko trdi, da je organizacija pobudo študentov Univerze v Ljubljani v začetku prvega vala epidemije ignorirala. Zapis žal v celoti drži. Skupina študentov s podporo drugih civilno-družbenih organizacij, med katerimi je tudi Danes je nov dan, je predlagala, da ŠOS takoj nameni čim večji delež svojega proračuna pomoči študentom. V predlogu je prav tako zapisano, da naj v primeru likvidnostnih preprek ŠOS najame kredit in ga denar nemudoma nameni študentom v stiski. ŠOS bi omenjeni kredit v času nastanka pobude z lahkoto pridobil zaradi tedaj obstoječih zakonskih varovalk, ki so organizaciji ne glede na obseg študentskega dela zagotavljale državno pokritje izpadlih sredstev iz naslova koncesijskih dajatev. Študentske organizacije so v preteklosti to ureditev že izkoristile za financiranje spornih večmilijonskih poslov. Na vse to je jasno opozorila tudi skupina študentov v svoji pobudi. ŠOS je omenjen predlog v celoti ignoriral, saj organizacija ni namenila znatnega dela svojega proračuna študentom v stiski, niti za to pomoč ni najela dodatnega kredita. Pomoč, na katero se sklicuje študentska organizacija pri svojem popravku, je namesto tega znašala okoli 30 000 €, kar je v kontekstu skoraj 10 milijonskega proračuna organizacije v letu 2020 zanemarljiv znesek.

Danes je nov dan,
Inštitut za druga vprašanja

21. december 2020

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.