Jure Trampuš

 |  Mladina 51  |  Politika

Išče se epidemiolog

Slovenija se bo v učbenike vpisala kot primer države, kjer je o epidemioloških ukrepih odločal obramboslovec

Predsednik vlade Janez Janša v nedeljo, 13. decembra, na posvetovanju s člani strokovne skupine za covid-19. Epidemiologov v skupini ni. Na fotografiji je poleg premiera tudi vodja skupine Bojana Beović, ki je v sredo popoldne dejala, »da strokovna komisija ne deluje več«. Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi namreč ustanavljal novo skupino. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, na posvetovanju Janeza Janše s člani strokovne skupine za covid-19. Edinega epidemiologa  v skupini Maria Fafangla na posvetovanju ni bilo več.

Predsednik vlade Janez Janša v nedeljo, 13. decembra, na posvetovanju s člani strokovne skupine za covid-19. Epidemiologov v skupini ni. Na fotografiji je poleg premiera tudi vodja skupine Bojana Beović, ki je v sredo popoldne dejala, »da strokovna komisija ne deluje več«. Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi namreč ustanavljal novo skupino.
Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, na posvetovanju Janeza Janše s člani strokovne skupine za covid-19. Edinega epidemiologa v skupini Maria Fafangla na posvetovanju ni bilo več.

V prvem letniku katerekoli družboslovne ali humanistične fakultete, če ne že prej, te profesorji naučijo, da kulturnih vzorcev ne moreš neposredno prenašati iz enega okolja v drugega. Družbena, kulturno pogojena pravila ravnanja, ki veljajo v kakšni južnoameriški državi, ne morejo veljati v strogi Nemčiji. Enako kot denimo učinkovitost z nadzorom države, ki jo je vpeljala kitajska komunistična partija, pač ne more enako dobro delovati v državah, kjer je svoboda posameznika (in njegova odgovornost) osnovno vezivo družbe. Ne more, kajti družbe in njene zakonitosti so kompleksne stvari, ki jih ne moremo preprosto prezrcaliti v ta ali ona okolja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Marko Špolad, Škofja Loka

    Išče se epidemiolog

    Trije prijatelji se peljejo v vlaku po čudoviti deželi, ko skozi okno opazijo ovco. Več