Spet brezglavo in nepremišljeno

Spoštovani g. Repovž.

Zahvaljujem se vam za odličen članek Spet brezglavo in nepremišljeno v Mladini št. 52. V članku ste sistematično in kritično predstavili, kako se v Evropi spopadajo s šolanjem v tem času in kako to poteka pri nas.

Kot pedagoginja z več kot 30 letnim stažem v OŠ s prilagojenim programom vem, da so učenci nezanemarljiv vir okužb. Že od marca naprej se s kolegicami čudimo in smo ogorčene, ker ni nihče niti nakazal, kako uspešno zaščititi tudi učitelje in posledično tudi njihove domače in ne le učence in njihove svojce.

Po mojih letih delovanja v šolstvu boste razbrali, da že sama spadam v ogroženo skupino. Ves čas dela v razredu sem nosila masko in dodatno še vizir, ki sem si ga kupila sama. S strani odločevalcev smo učitelji dobivali zmedena navodila v zvezi z nošenjem mask v razredu, primerno medsebojno razdaljo, ki smo jim težko sledili, izvajali in verjeli. K sreči sem do tega trenutka, poučevanja v šoli in poučevanja na daljavo, uspela ostati zdrava (sreča ali pamet, ne vem) tudi tako, da sem spoštovala vse ukrepe in kontakte skrčila le na 2 domači osebi. Ostaja pa strah, da bo zdravje težko ohraniti, če se 4. 1. 2021 vračamo k pouku v šoli ob pogojih in ukrepih, ki so trenutno v veljavi ali napovedani.

Ko smo s strani šole na pobudo Ministrstva za izobraževanje in šport dobili vprašanje, ali učitelji pristajamo na testiranje, sem odgovorila, da pristajam na testiranje in izrazila mnenje, da je to smiselno le, če se hkrati izvaja tudi testiranje učencev. Učitelji vemo, da je trenutno kar nekaj učencev na počitnicah v državah bivše Jugoslavije in se vračajo v Slovenijo tik pred začetkom šole.

Pričakovala bi, da bosta NIJZ in SVIZ bolj strokovno in sistematično pristopila k vprašanju varnosti in zaščite učencev in učiteljev na osnovi uveljavljenih praks v tujini, ki ste jih obširno prikazali v vašem članku. Najmanj kar pričakujem, da bo sprejet ukrep, da se testirajo tudi učenci ali vsaj odredi obvezno nošenje mask v razredu v času pouka tudi za učence že od 1. razreda dalje.

Še enkrat hvala, da ste v članku pokazali vaše razumevanje za stiske učiteljev in nam predstavili vrsto praks in informacij, do katerih sami težko pridemo. Vaš članek sem z največjim veseljem v branje priporočila kolegicam.

Želim vam še mnogo dobrih člankov ter zdravo in mirno leto 2021.

Lepo pozdravljeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.