Luka Volk

 |  Mladina 53  |  Družba

Koncertna smreka v Ljubljani

»Praktično vsi profesionalni glasbeniki in podporne skupine, ki živimo pretežno od koncertov, smo letos ostali brez dela« 

Odrska konstrukcija kot novoletna smreka

Odrska konstrukcija kot novoletna smreka
© Borut Krajnc

Prejšnji torek se je sredi praznično okrašene Ljubljane dvignila 12 metrov visoka odrska konstrukcija v obliki smreke, ki jo je po zamisli oblikovalca luči Črta Birse in ob pomoči Mestne občine Ljubljana postavilo društvo MiDelamoDogodke. Nenavaden objekt, osvetljen z rdečimi žarometi, bo na Kongresnem trgu stal do konca leta in opozarjal na stiske, v katere je trenutna zdravstvena kriza pahnila prireditveno dejavnost, hkrati pa simboliziral luč upanja za prihodnje leto.

Razmere za prireditvene dejavnosti letos niso bile rožnate. Leto 2020 so zaznamovali predvsem odpovedani dogodki, krajše poletno sproščanje pa ob upoštevanju izredno strogih ukrepov nikakor ni uspelo nadomestiti vseh izgub. Tako so bili mnogi pahnjeni na sam rob preživetja – glasbeniki, organizatorji dogodkov, odrski delavci, tehniki idr.

»Praktično vsi profesionalni glasbeniki in podporne skupine, ki živimo pretežno od koncertov, smo letos ostali brez dela,« razlaga Tadej Košir, glasbenik in član koalicije glasbenega sektorja. Ugotavlja, da so številni pristali na zavodu za zaposlovanje ali pa so se bili primorani prekvalificirati: »Res usposobljeni ljudje so začeli delati v vrtcih, na pošti, v tehničnih trgovinah in drugod. Zdaj s strahom opazujemo, kako se bo sektor lahko sestavil nazaj, ko se bodo ukrepi sprostili.«

»Načrtovali smo približno 60 koncertov, od tega jih je odpadlo 45,« pove Matej Ahlin iz organizatorskega tandema Dirty Skunks. »Dogodke smo prestavili na naslednje leto, nekatere celo na leto 2022, ampak vmes morajo ljudje plačati najemnino, poravnati kredite in preskrbeti svoje družine. Situacija je zelo, zelo resna.«

Delavce v tem sektorju je še posebej prizadela izključitev samozaposlenih iz paketov socialne pomoči. Tako od junija do septembra niso prejeli ničesar, vseeno pa so morali plačevati dajatve. »V raziskavi smo ugotovili, da je skoraj 60 odstotkov ljudi v našem sektorju ostalo brez pomoči, hkrati pa je 90 odstotkom upadel prihodek za več kot polovico,« razlaga Andrej Sevšek iz društva MiDelamoDogodke.

Dialog z ministrstvom za kulturo se je izkazal za neuspešnega, a so uspeli najti sogovornika z ministrstva za gospodarstvo, državnega sekretarja Simona Zajca. Nanj so naslovili dopis s predlogi ukrepov, ki bi bili lahko vključeni v zadnji protikoronski paket (PKP 7), vendar jih vlada ni upoštevala. Med drugim so predlagali enkratno pomoč, ki bi bila odvisna od višine upada prihodkov glede na leto 2019, in dvig univerzalnega temeljnega dohodka za najbolj prizadete. V tujini, recimo v Veliki Britaniji in Nemčiji, so za odpovedane dogodke predvideli nadomestila.

Ostajajo optimistični, da se bo prireditvena dejavnost lahko ponovno sprostila vsaj do poletja, a brez dodatne državne pomoči marsikdo do takrat ne bo uspel preživeti. Tako se tudi organizacija dogodkov za prihodnje leto izkazuje za tvegano. V društvu so zato začeli z dobrodelno akcijo, s katero spodbujajo ljubitelje glasbe, da z nakupom albumov podprejo domače izvajalce, s prodajo majic, puloverjev in vrečk pa zbirajo denar za odrske delavce v stiski.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.