Uredništvo

 |  Politika

Ministrstvu očitajo zavajanje in manipuliranje: »Prodajate buče!«

Slovenija je že več let priča fleksibilizaciji trga dela, na katerem se mladi težko zaposlujejo, sploh za nedoločen čas

© Borut Krajnc

Upokojevanje starejših delavcev, kot ga določa sedmi protikoronski zakon, ne bo v ničemer pripomoglo k povečanju zaposlitvenih možnosti za mlade, so prepričani v Sindikatu Mladi plus. Ministrstvu očitajo, da zavajajo in manipulirajo. Na ministrstvo za delo so danes tudi vrnili "buče, ki jih minister prodaja javnosti".

Kot je v izjavi za medije pred poslopjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dejala predsednica sindikata Tea Jarc, s sprejetim ukrepom ne bo nastalo popolnoma nobeno delovno mesto za mlade, saj je Slovenija že več let priča fleksibilizaciji trga dela, na katerem se mladi težko zaposlujejo, sploh za nedoločen čas. Redko se zgodi, da bi upokojene delavke in delavce nadomestili mladi, ki bi zasedli njihovo delovno mesto s pogodbo za nedoločen čas, je izpostavila.

Kot je opozorila, ukrep ne daje popolnoma nobene zaveze, da bi denimo delodajalec, ki se bo lahko zdaj brez razloga znebil starejšega delavca, moral na to isto delovno mesto zaposliti mlado osebo, in sicer za nedoločen čas.

"Posledice torej ne bodo v tem, da bo več mladih dobilo zaposlitev, ampak zgolj v tem, da se bo zdaj mogoče lažje znebiti starejših delavk in delavcev. Vse to pa bo vodilo v absentizem starejših in s tem v slabši ekonomski položaj ljudi, ki bodo kljub sposobnosti za delo morali preživeti z mizernimi pokojninami," je poudarila.

© Borut Krajnc

Izglasovani predlog po navedbah sindikata pomeni vračanje Slovenije med države z najnižjo stopnjo delovne aktivnosti med starejšimi delavci. Vse to utegne drastično povečati število upokojencev v zelo kratkem časovnem obdobju in pokojninski blagajni naložiti do 245 milijonov evrov dodatnih stroškov.

Vlada pod pretvezo, da ji je mar za mlade, napada starejše delavke in delavce, ki jih bodo zdaj prisilno upokojevali, je dejala Jarčeva. "A mladi ne bomo pristali, da nas izkoristijo za orodje za tovrstno manipulacijo. In ne bomo pristali na medgeneracijski konflikt, ki nam ga želijo vsiliti," je poudarila.

Opozorila je tudi na pomanjkanje socialnega dialoga ter na zlorabo interventne zakonodaje in nujnega zakonodajnega postopka, vključno s prepovedjo referenduma, "za trajne posege v sistemsko zakonodajo na neustaven in popolnoma nestrokoven način".

Kot izpostavljajo v sindikatu, je torej jasno, da vlada "znova zlorablja krizne razmere za rahljanje delavskih pravic in vsiljevanje neoliberalne logike, ki samo še pospešuje fleksibilizacijo trga dela".

"V resnici jih briga za mlade. Če bi jim bilo mar, bi namreč prisluhnili predlogom, ki smo jim jih poslali, vzpostavili dialog s socialnimi partnerji in oblikovali rešitve, primerne za vse delavke in delavce, za vse generacije," je še dodala.

© Borut Krajnc

Ker si minister za delo Janez Cigler Kralj po njihovem mnenju ne zasluži, da bi bil minister za delo, so napis pred ministrstvom prelepili z napisom ministrstvo za nedelo, tradicionalno družino, povečevanje socialnih razlik in neenake možnosti. Ministru pa so prinesli tudi nekaj buč, ki po njihovih besedah predstavljajo "buče, ki jih ta prodaja javnosti".

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil v torek, med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.