Uredništvo

 |  Družba

»Noben tehnološki razvoj ne bo mogel nadomestiti človeškega stika«

IZJAVA DNEVA

"Res je. Ljudem so namenili nekaj denarja, malo pokrpali finančne luknjice. Nujno potrebujemo sistemske spremembe in prevetritev zakonodaje. Delo v sociali je zelo težko in zahtevno, izpostavljenost psihičnim obremenitvam je velika. Nesprejemljivo in nedopustno je, da je bilo v zadnjih letih skrajšano pripravništvo za socialne delavce z enega leta na pol leta. V tem času široke palete nalog na centru ne moreš spoznati. Ni vsak socialni delavec enak, ne ustreza vsakemu vsako področje, nekomu bolj leži delo s starejšimi, drugemu z mladimi, tretji je boljši v družinskih zadevah ali pa v namestitvenih programih. Če bi želela uresničiti v praksi to, kar nas učijo na fakulteti, bi potrebovala še veliko zaposlenih. Mi zdaj krmarimo s tem, kar imamo, in posledica je tudi ta, da stroka nima ugleda, kot bi si ga zaslužila. Ne potrebujemo boljših strojev, materiala, potrebujemo izobražene in usposobljene človeške vire. V prihodnosti ne bo noben tehnološki razvoj mogel nadomestiti človeškega stika."

(Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor, o tem, da doslej niti en sprejeti krizni vladni ukrep ni bil namenjen temu, da bi omogočil več časa za ljudi, čeprav se prav socialne stiske v tem času še poglabljajo; via Večer)

© pixabay.com

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.