Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Naj bo 2021 leto sindikatov

Danes je nov dan

Danes je nov dan

V medijski krajini se sindikate vse preveč rade slika kot tiste, ki nagajajo podjetjem in državi, ne pa kot tiste organizacije, ki skrbijo za najranljivejše v proizvodni verigi. Razumljivo je, da večina medijev (ki so velikokrat najprej korporacije) o delovanju sindikatov poroča takrat, ko zaostrijo pogajanja s kakšno institucijo, ter da jih takrat predstavlja kot nasprotnike javnim in zasebnim upravam. Problem nastane, ko se o sindikatih pogovarjamo samo skozi prizmo njihovega "nasprotovanja" in "blokad".

Vse več novih delojemalcev nikoli ni imelo izkušnje s sindikatom, saj delajo v majhnih kolektivih, ki pa zaradi tega niso nič manj nagnjeni k izkoriščanju delavk in delavcev. Formalno šolanje ljudi izuči za opravljanje poklicev, a jih večinoma ne poduči o pravicah, ki jih imajo kot (bodoči) delavci – tukaj pa so ključnega pomena ravno sindikati. Da brez njih ne gre, so ugotovili tudi zaposleni pri podjetju Alphabet. Naj nam bodo za zgled!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.