Spet brezglavo in nepremišljeno

Spoštovani.

Vprašanja otrok sem v času epidemije spremljala zelo pozorno. Najprej me je presenetila objava pobude za zaprtje šol, ki sta jo kot skupno izjavo zapisala premier in njegova soproga zdravnica že povsem na začetku razglasa epidemije. Sama bi namreč o takem ukrepu razmišljala zagotovo kot o povsem zadnjem.

Kot članica Sekcije za primarno pediatrijo in Sekcije za šolsko, adolescentno in študentsko medicino sem bila sooblikovalka Božičnonovoletne poslanice, ki sta jo obe sekciji, ob njiju pa tudi Združenje za pediatrijo pri SZD, poslali javnosti in odločevalcem tik pred prazniki. Poslanici je bila priložena Rotterdamska deklaracija z naslovom “Zdravi otroci in mladostniki, zdrava družba” in s podnaslovom “O stresu v zgodnjem življenjskem obdobju in kako ga prepoznamo in preprečimo”.

Z veseljem pa sem bila v tem tednu vključena še v pripravo strokovnih priporočil, ki sta jih za izvajanje varovalnih ukrepov v šolah pripravili Sekcija za primarno pediatrijo in Sekcija za infektologijo. Namenjena so otrokom, staršem in ravnateljem, s tem pa tudi učiteljem. Pobuda za zasnovo priporočil je nastala ob zavedanju, da so takšna priporočila nujno potrebna, če želimo, da bodo v šole in domov otroci hodili čim bolj varno, prav tako pa bodo v šolo in domov lahko hodili tudi zaposleni. Iniciativo za zbiranje podpisov zaposlenih v javno financiranih vzgojno-izobraževalnih organizacijah vidim kot izraz obupa zaposlenih, ker v tem dolgem času zaprtja šol od pristojnih inštitucij niso dobili zares trdnih in uporabnih navodil. Vsaj take so moje informacije. In iskreno upam, da bodo zgoraj navedena priporočila razrešila marsikatero stisko in dvom in tako pomagala otrokom, staršem in zaposlenim v šolah.

Šolstvo in zdravstvo imata v Sloveniji tradicijo dobrega sodelovanja. Moč te vezi v veliki meri izvira iz medsebojnega zaupanja. In prav zaupanje bo zagotovilo največje možnosti za bodoče varno odpiranje šol. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.