Borut Mekina

 |  Mladina 2  |  Politika

Vlada uspešno razklala policiste

Objavljen seznam bruto plač

Policisti ščitijo notranjega ministra, on pa je v času policijske stavke objavil manipulativen seznam njihovih plač

Policisti ščitijo notranjega ministra, on pa je v času policijske stavke objavil manipulativen seznam njihovih plač
© Robert Balen, Večer

Notranji minister Aleš Hojs je pred napovedano policijsko stavko objavil poimenski seznam bruto plač 8694 zaposlenih na policiji, z vsemi dodatki, razen dodatka za prehrano, prevoznih stroškov in stroškov službenih poti.

Minister je z objavo seznama seveda hotel sporočiti, da imajo nekateri policisti zelo visoke plače – kar je seveda res. Če ima recimo predsednik republike, ki je uvrščen v najvišji, 65. plačni razred, 5419 evrov osnovne bruto plače, potem lahko iz objavljenega seznama sklepamo, da ima 100 najbolje plačanih policistov višjo plačo od predsednika republike. Večinoma so to zaposleni na generalni policijski upravi. Tako naj bi recimo direktor uprave Danijel Lorbek, ki je na šestem mestu, decembra prejel 7032 evrov bruto.

Plače nekaterih policistov so visoke, predvsem v primerjavi z zaposlenimi v državni upravi, a je razlog za to v ukrepih, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše. Predvsem v policiji namreč v času epidemije zaposleni prejemajo visoke dodatke za rizične razmere, zato so v povprečju njihove plače za 21,48 odstotka višje, kot bi bile sicer. Podobno je pri nekaterih drugih poklicnih skupinah, najbolj očitno pri zaposlenih v zdravstvu. V času epidemije najvišje izplačane bruto plače v javnem sektorju celo brez dodatkov presegajo 10 tisoč evrov, najvišje znašajo celo več od 25 tisoč evrov. Po zadnjih dosegljivih podatkih za lanski avgust je recimo direktor zdravstvenega doma Nova Gorica prejel 24 tisoč evrov – zaradi epidemioloških dodatkov.

Je s tem kaj narobe? Fiskalni svet je v zadnjih mesecih opozarjal na visoko rast izdatkov države v primerjavi z ostalimi EU državami. V prvi polovici leta 2020 so recimo v Sloveniji izdatki države rasli trikrat hitreje kot v evroobmočju – poleg ukrepov iz svežnjev PKP so k temu največ prispevali naraščajoči stroški za javne plače. Nobena druga EU država ni v tem času določenih javnih plač dvignila tako kot Slovenija. Razlog pa je seveda v tem, da je vlada Janeza Janše točno določenim zaposlenim – med njimi gotovo ni samozaposlenih v kulturi – razdelila krizne bonbončke.

Da vlada zdaj te podeljene bonbončke izkorišča za ščuvanje, da želi povzročiti zgražanje javnosti, je neokusno. Namen objave seznama očitno ni le v obračanju javnosti proti stavkajočim policistom, ampak tudi v uničevanju sistema plač javnega sektorja. Janša je na Twitterju že napovedal, da bodo »operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredili razmerja«. Zanj je problematično »razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki, ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh«.

Predsednik vlade je to izjavil v upanju, da bi na svojo stran dobil večji del policistov, ki jim piha na dušo. Po principu deli in vladaj. Najbolje je imeti razklano policijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.