Uredništvo

 |  Politika

Vložen predlog konstruktivne nezaupnice z 42 poslanskimi podpisi 

Trije poslanci DeSUS podpisali nezaupnico, četrti dejal, da nezaupnice ne more podpisati, ker bi to pomenilo nezaupnico tudi stranki, ki ji pripada

Vložena konstruktivna nezaupnica

Vložena konstruktivna nezaupnica
© DZ

Vložitev predloga konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, ki je bila napovedana za 13. uro, se je zaradi enega podpisa zavlekla. Poslanec DeSUS Branko Simonovič je namreč javnosti sporočil, da ne bo prispeval svojega podpisa, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je dejal, da bodo svoj podpis pod predlog konstruktivne nezaupnice prispevali trije poslanci stranke in da nameravajo v Državnem zboru (DZ) delovati kot samostojna poslanska skupina in ne kot del Koalicije ustavnega loka (KUL). Karl Erjavec je sporočil, da so vložili predlog konstruktivne nezaupnice z 42 podpisi, torej enim manj kot so sprva načrtovali.

Predlog konstruktivne nezaupnice kandidata za novega predsednika vlade predlaga Karla Erjavca. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter (kot že omenjeno) trije poslanci DeSUS.

"Glavna težava je, da je vlada neuspešna proti epidemiji covida-19. Številke so jasne. Kar se tiče drugega vala, smo najslabši na svetu. Vlada bi morala sama odstopiti glede na objektivne okoliščine. Ne sprejema učinkovitih ukrepov in z njimi povzroča zmedo, tako da ljudje ukrepom ne zaupajo."

Karl Erjavec,
predsednik DeSUS

Predsedniku vlade Janezu Janši v nezaupnici podpisnice in podpisniki očitajo, da ne uživa zaupanja državljank in državljanov Republike Slovenije, ker od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svoboda medijev; ker je z nepremišljenimi potezami ogrozil ugled Slovenije v Evropski uniji in zunanje-politični položaj v mednarodni skupnosti; ker se vlada pod njegovim vodstvom ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covid-19 in je Slovenijo privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev.

"Morebitna izglasovana nezaupnica bo zmaga pravne države, bo zmaga tistih, ki želijo državo po meri človeka. Neizglasovana nezaupnica bo pa zmaga mračnjakov."

Marjan Šarec,
predsednik LMŠ

Nezaupnico si lahko v celoti preberete na tej spletni povezavi (pdf datoteka). 

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je v sporočilu za javnost zapisal, da nezaupnice ne more podpisati, ker bi to pomenilo tudi nezaupnico stranki, ki ji pripada. Dodal je, da želi s to potezo predvsem zaščititi DeSUS.

Pismo poslanca DeSUS

Pismo poslanca DeSUS Branka Simonoviča
© DeSUS

"Glavni cilji so predvsem to, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij," je Erjavec dejal v torek. Če nezaupnica ne bo izglasovana, bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija.

"Mi smo dali jasno podporo kandidatu za mandatarja, Karlu Erjavcu, stojimo za njim, prihodnji teden bo odločilni trenutek, ko bo postalo tudi jasno, kdo je na kateri strani in kdo podpira to nezadovoljstvo in ravnanja vlade. Sem optimistična, navsezadnje pa je moralna odgovornost vseh nas, predvsem si želim, da ljudem kot politika vrnemo zaupanje in varnost."

Tanja Fajon,
predsednica SD

Podpora morebitni novi vladi se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden, ki naj bi potekalo na izredni seji Državnega zbora (DZ) sredi prihodnjega tedna. Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas stranke SMC.

"Nočemo rušiti vlade, temveč želimo ustaviti rušenje države," je dejal Erjavec.

"Čeprav imamo danes samo 42 podpisov, smo se vseeno odločili, da gremo v konstruktivno nezaupnico, ker je čas, da tudi parlamentarci pokažejo, na kateri strani so. Ali so zreli za to spoznanje, da s podporo Janezu Janši rušijo to državo, ali so pripravljeni mu držati štango še naprej, ali so pripravljeni za 15 plač ali obet lastnih političnih karier v neki neliberalni, nedemokratični avtokratski Sloveniji sesuti ustavni red in vsa pravila, na katerih je bila Slovenija vzpostavljena. Nezaupnico vlagamo zato, ker je čas, da naredimo test – ta nezaupnica je lakmusov papir."

Luka Mesec,
koordinator Levice

Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Karl Erjavec

Karl Erjavec
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.