Uredništvo

 |  Družba

Cepljenje in covid-19: med (ne)zaupanjem in solidarnostjo

Tretji spletni glasbeno-pogovorni dogodek iz cikla STRE(A)MENJA, ki ga soorganizirata Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji in Pritličje

Dr. Alenka Kraigher

Dr. Alenka Kraigher
© Uroš Abram

Na Facebooku bo danes ob 20.00 potekal tretji spletni glasbeno-pogovorni dogodek s civilno družbo iz cikla STRE(A)MENJA, ki ga soorganizirata Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji in Pritličje. Tokratni pogovor nosi naslov Cepljenje in covid-19: med (ne)zaupanjem in solidarnostjo.

Varno in učinkovito cepivo proti covidu-19 predstavlja možnost trajnega izhoda iz pandemije. A hitrega prehoda v normalnost ne zagotavlja cepivo, ampak cepljenje, ki pa je soočeno z novimi in starimi izzivi. Trend zadržanosti do cepljenja se je v zadnjem letu pomnožil z novimi okoliščinami, kot so nelagodje, povezano z neznankami koronavirusa, hiter razvoj cepiv, socialne in ekonomske stiske ljudi, politizacija zdravstvene krize in dodatno zmanjšanje zaupanja v institucije ter povečan vpliv družabnih omrežij, ki omogočajo širjenje teorij zarote in dezinformacij.

O možnih strategijah za izhod iz krize zaupanja, pomenu transparentnega in verodostojnega komuniciranja, o individualizaciji in solidarnosti pri skrbi za zdravje ter vlogi znanosti v družbi dvoma bodo v pogovoru, ki ga bo moderirala Monika Weiss, govorili:

- dr. Tanja Kamin (komunikologinja, profesorica na FDV UL)

- dr. Alenka Kraigher (epidemiologinja, članica posvetovalne skupine za cepljenje pri evropskem uradu WHO (ETAGE)

- dr. Sašo Dolenc (filozof, fizik in komunikator znanosti, Kvarkadabra)

- dr. Janez Potočnik (bivši evropski komisar znanost in raziskave ter okolje, sopredsedujoči UN International Resource Panel)

- Nataša Goršek Mencin (vršilka dolžnosti vodje predstavništva Evropske komisije v Sloveniji)

Po pogovoru bo sledil nastop Ascytha, ki večinoma ustvarja mystic cloudrap, electronic, hyperpop, ambiental in clusterpop. Za vizualno podlago bo poskrbela grafična oblikovalka in vizualna umetnica Liara T’Soni. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.