Zavod Iskreni na javnem razpisu prejel 130.000 evrov

Dne 15. 1. 2021 ste v Mladini objavili prispevek avtorja Luka Volka z naslovom: »Zavod Iskreni na javnem razpisu prejel 130.000 evrov«, v katerem je bila prizadeta pravica oziroma interes Zavoda Iskreni in ugled oziroma dobro ime. Avtor v članku navaja, da ima zavod Iskreni „bogato zgodovino nestrpnosti“. Neresnično in zlonamerno trditev ostro zavračamo, saj nismo bili nikoli obtoženi, kaj šele obsojeni zaradi kakršnegakoli dejanja, povezanega z nestrpnostjo, svoje stališče v zvezi z omenjenima vprašanjema družinskega zakonika in splava pa smo vedno predstavljali spoštljivo in argumentirano.

Zavod Iskreni deluje v skladu z visokimi standardi transparentnosti. Vsa sredstva uporabimo v skladu z namenom. Trditev avtorja, da nismo uspeli dokazati, da smo projekt izvajali brezplačno ni resnična! Prav tako ne drži trditev avtorja o dvojnem financiranju. Šlo je za čisto drug projekt, ki je podpiral razvoj aplikacij (Informacijska družba - ESRR).

V zaključku izvensodnega spora z smo od ministrstva zahtevali: „Da umaknete iz zapisnika o nadzoru neresnične obtožbe o dvojnem financiranju, na katere ste bili tekom postopka večkrat pisno opozorjeni, pa jih doslej še niste popravili, še več, uporabili ste jih celo za instrumentaliziran obračun v medijih.“ Dvo letni razpis družinskih centrov smo sredi projekta v letu 2013 prekinili, ter znesek prvega leta 15.000 EUR skupaj s pripadajočimi obrestmi 1.375,25 EUR v celoti vrnili. Od razpisa „Družinski centri“ smo se umaknili, ker smo šele med izvajanjem in nadzori odkrili, da naše obstoječe programe z neživljensko birokracijo bolj ruši kot podpira. Razpis vse do danes ostaja neživljenski in onemogoča resen razvoj družinskih centrov. Zato se tudi letos nanj ne bomo prijavili. In to kljub temu, da izvajamo t.r. isto vsebino kot jo razpis pokriva. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.