Luka Volk

 |  Mladina 3  |  Politika

Iskreni minister

Zaradi denarja za Zavod iskreni se ministru napoveduje interpelacija

Prevzem toplih obrokov za ranljive skupine velenjski OŠ Mihe Pintarja Toleda s strani skupine Udarni (le eden izmed projektov, ki jih je premagal Zavod Iskreni)

Prevzem toplih obrokov za ranljive skupine velenjski OŠ Mihe Pintarja Toleda s strani skupine Udarni (le eden izmed projektov, ki jih je premagal Zavod Iskreni)
© MC, Velenje

Zavod Iskreni, ideološko in kadrovsko povezan s stranko NSi, je na javnem razpisu za dodelitev sredstev za sofinanciranje projektov, namenjenih pomoči ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije, prejel najvišji mogoči znesek – 130 tisoč evrov. Poleg tega, da zavod drugače od številnih tekmecev nima dolge zgodovine zagotavljanja pomoči ranljivim skupinam, v oči bode tudi, da je Janez Cigler Kralj, ki vodi ministrstvo, odgovorno za dodelitev sredstev, še do nedavnega veljal za enega izmed ustanoviteljev zavoda.

Pri Iskrenih, znanih po homofobnih izjavah in nasprotovanju splavu, navsezadnje pa tudi po vsajanju dvoma o koristnosti cepiv, zatrjujejo, da nameravajo sredstva porabiti za »zelo kompleksen projekt«, v okviru katerega bodo ob pomoči svojih terapevtov, delavnic ter video in besedilnih vsebin lajšali stiske ljudi.

Iskreni do proračunskega denarja res lahko pridejo samo v obdobju desnosredinskih vlad. Tako so leta 2012 prišli do 53 tisoč evrov za vzpostavitev družinskega centra, pri nadzoru nad projektom pa se je pokazal kup nepravilnosti. Poleg tega je portal Domovina.je, ki ga ima v lasti zavod, med prejemniki denarja iz oglaševalske kampanje ministrstva za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin. Decembra pa je zavod Iskreni prejel še donacijo 5000 evrov od Holdinga Slovenske elektrarne.

Pri teh kupčijah se popolnoma utemeljeno postavi vprašanje, kdo vse mora zaradi njih ostati brez sredstev. Iskreni so morali na razpisu premagati kar 127 tekmecev. Za primer vzemimo Mladinski center Velenje in skupino prostovoljcev Udarnik, ki delujejo pod pokroviteljstvom centra. Njihov projekt je na razpisu izvisel za nekaj desetink točke.

V velenjskem mladinskem centru so se organizirali že v času prve karantene. Na domove so dostavljali brezplačne tople obroke, ki jih pomoči potrebnim zagotavlja Mestna občina Velenje, pomagali so tudi pri razvozu različnih humanitarnih paketov. Za vse starostnike in gibalno ovirane, ki so potrebovali pomoč, so hodili po nakupih in nujnih opravkih. Vzpostavili so brezplačni družabni telefon »KR POVEJ«, da so starostnikom, ki v času osame niso imeli socialnih stikov, zagotavljali podporo. Prostovoljci zdaj ponujajo tudi brezplačno učno pomoč na daljavo za osnovnošolce. To je samo nekaj aktivnosti, ki jih v centru izvajajo ves čas. Velja še omeniti, da so po prijavi na razpis skupaj s prostovoljci, zaposlenimi v centru in pripadniki civilne zaščite novembra preuredili prostore Mladinskega hotela Velenje v rdečo cono, namenjeno oskrbovancem Doma za varstvo odraslih Velenje, ki so se okužili s koronavirusom. Njihov trud je opazil predsednik države Borut Pahor in prostovoljni skupini Udarnik podelil priznanje za njeno delo.

A niti vse to ni dovolj za pridobitev sredstev iz razpisa, če se znajdeš v konkurenci z »iskrenimi«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.