Koronski dodatki

Kot »... svinja z mehom«?

Spoštovani bralci Mladine, prosim ne mislite, da sem imel v mislih ob zapisu naslova predsednika vlade. S pregovorom “da nekdo ravna, kakor ... sem imel v mislih kar celo vlado, ki tako neuspešno vodi to državo in ji skuša sleči še zadnje cunje s shiranega telesa. Na to misel so me navedli šokantni podatki iz Mladine, kjer je secirano delo države z denarjem, namenjenim za pomoč ob epidemiji, tako imenovanih “koronskih dodatkih«. Normalnemu človeku je nepojmljivo, da lahko politiki z državnim in evropskim delajo, kot je v uvodu navedeno. Namesto da bi vlada skrbela za red in pravičnost (kar je težko, priznam!) in se posvetila z vso skrbnostjo delitvi denarja zares potrebnim in tistim, ki ga zaslužijo, berem, kako si delijo denar gozdarji, občinarji, uredniki, farmacevti, gasilci - da ne naštevam dalje. Samo za kontrast tem sprevrženim in neupravičenim dodatkom - delavcev v trgovini, ki so vsak dan v stiku z množico sodržavljanov, ni na nobenem spisku.

Ta račun bo moral nekdo plačati, politiki ga zagotovo ne bodo, zato tudi z lahko roko razsipajo denar, ki ni njihov, niti ga ne bodo vračali. Sem se pa pogovarjal pred nekaj leti (ko je bila situacija neprimerno boljša, kot je v tem trenutku!) z bivšim generalnim direktorjem sistema Iskra z 20.000 zaposlenimi in ga na koncu pogovora vprašal, kaj bi on storil, če bi imel možnost ukrepanja. Odgovor je bil kratek in jasen: ves nakradeni denar iz davčnih oaz nazaj v državo in razmerje plač 1 : 5.

Zato tudi zelo razumem predsednika vlade, da poslancu Kordišu ni odgovoril na njegovo konkretno poslansko vprašanje. Pošten in odkrit odgovor bi bil zanj poguben in bi pomenil konec (predolge) politične kariere. Bo treba kar počakati, da dosežemo dno. Glede na uspešnost kopanja luknje ne more biti daleč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.