Uredništvo

 |  Politika

»Zlobna dejanja Urbanije spravljajo zaposlene in njihove družine v skrajno negotov položaj«

Zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA) razkrivajo pretekle sporne prakse zdajšnjega direktorja Ukoma in opozarjajo, da Uroš Urbanija ni le državni uradnik, temveč človek nad državo in zakoni

Uroš Urbanija

Uroš Urbanija, direktor Ukoma, ki ga v času službovanja na STA visoka plača ni motila
© Miha Fras

Ob vnovičnem poskusu discipliniranja Slovenske tiskovne agencije (STA), direktorja Bojana Veselinoviča in predvsem novinarjev, zaposlenih na STA, se je zdaj javno odzvala tudi anonimna večina kolektiva. V javnem pismu so zapisali, da so zgroženi, da nek državni uradnik (Uroš Urbanija, direktor vladnega urada za komuniciranje RS), ki svojo plačo prejema iz državnega proračuna, torej je plačan z davkoplačevalskim denarjem, tako dušebrižniško govori o plačah zaposlenih na STA, hkrati pa samovoljno ustavi financiranje agencije in vse zaposlene brezsramno še drugič potisne v položaj, ko ne vedo, ali bodo čez dva meseca sploh še prejeli plačo in bili sposobni odplačevati svoje osnovne življenjske obveznosti.

"S svojo samovoljo v skrajno negotov položaj postavlja naše otroke, starše, partnerje, družine, ki delijo posledice zlobnih dejanj Urbanije in našo nejasno usodo," so zapisali.

Večina zaposlenih je na STA izkusila delo z Urošem Urbanijo, ki je bil do konca leta 2009 namestnik takratnega odgovornega urednika in urednik notranje redakcije. "Vendar ljudje, ki leta 2021 še vedno vztrajamo na STA, nismo tukaj zato, da bi obogateli, ampak smo predvsem zvesti svojemu poklicu, novinarskemu poslanstvu, nenazadnje svojim sanjam. Nihče izmed nas tudi nima donosnih počitniških objektov v hribih in je mesečna plača praktično edino sredstvo našega preživetja. In ljudje na STA so zaradi sprevrženega odnosa svojega nekdanjega kolega razočarani, jezni, nekateri tudi obupani," so zapisali v javnem pismu. 

"Zakaj Uroš Urbanija ni leta 2008 problematiziral višine plač svojih novinarskih kolegov, ko je njegova takratna plača močno presegala naše plače?"

Ob tem zastavljajo vprašanje: "Zakaj Uroš Urbanija ni leta 2008 problematiziral višine plač svojih novinarskih kolegov, ko je njegova takratna plača močno presegala naše plače?"

"Najbrž se je preveč ukvarjal s svojim delom, ki je med drugim vključevalo brisanje že objavljenih novic, prikrito popravljanje vesti, pripravo novic po nareku in dnevno tekmovanje z drugimi redakcijami v številu objavljenih vesti – kakovost je bila namreč povsem nepomembna. To so bili profesionalni standardi takratnega vodstva uredništva. In za vse to obstajajo sledi in dokazi, ki sta jih kolega Urbanija in Meško pustila za sabo na STA," poudarjajo zaposleni na STA. 

V pismu dodajajo, da Urbanija svojo »profesionalno« in »pokončno« držo, kako ustreči aktualni oblasti, nadaljuje na Ukomu, ko "manipulira z informacijami, ki jih posreduje javnosti, prepoveduje javne nastope državnih funkcionarjem, obračunava z novinarji itd".

Kajti on ni le državni uradnik, ampak kot sam trdi pooseblja predstavnika lastnice STA, torej države RS. Ampak on ni le to - Urbanija je človek nad državo in zakoni!

"V svojem zadnjem sporočilu za javnost Uroš Urbanija piše o skrbnem upravljanju s sredstvi Ukoma – ob tem pa zaposluje nove in nove ljudi, ki v delovnem času prek socialnih omrežij obračunavajo z vsemi povprek, se dogovarja s tujimi podjetji glede strojnega prevajanja njegovih sporočil za javnost v angleški jezik ter plačuje drage storitve zasebnim podjetjem za spremljanje medijskih objav za potrebe vladnih služb. Kajti on ni le državni uradnik, ampak kot sam trdi pooseblja predstavnika lastnice STA, torej države RS. Ampak on ni le to - Urbanija je človek nad državo in zakoni!" so zapisali v javnem pismu, ki so ga podpisali zaskrbljeni novinarji STA.

Zapis so v vednost poslali medijem, poslancem DZ, nadzornemu svetu STA, vodstvu STA in novinarskim kolektivom ter združenjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.