Ministrica odsotnih stališč in hrbtenice

Ne dolgo nazaj je skoraj iz vsakega medija pogledal »zgovorni molk« na obrazu Lilijane Kozlovič, ki je malo namigoval na Janeza Janšo, veliko več pa je povedal o njenem vodenju ministrstva za pravosodje in o njeni vlogi v vladi. Bil je odgovor na vprašanje, kdaj bo vlada končno potrdila dva evropska delegirana tožilca in naše javne, ki na to že predolgo čakajo. Evropska tožilca bi morala biti imenovana že do prvega marca, pa vlada te točke ne da in ne da na sejo. Vzrok tiči v tem, da Janši zaradi čisto osebnih razlogov predlagani tožilci niso »všeč«, krivi pa ministričino »šibko vodenje pravosodnega resorja«. Kozlovičeva naj bi »vladi posredovala predlog, da se imenujejo na evropske funkcije tožilci, ki ne znajo tujega jezika,« pravi. Ministričina odgovornost je res velika, ampak za to, ker ni poskrbela, da bi postopki stekli, ker dopušča politični vpliv na tožilstvo in kar molči.

Poslušala sem zadnjo nujno sejo odbora za pravosodje. Pravosodna ministrica Kozlovič je običajno prisotna, tokrat pa je ni bilo, čeprav so razpravljali o pomembni noveli zakona o tožilcih. Zakonodajnopravna služba DZ, vrhovni državni tožilec, predsednica državnotožilskega sveta in opozicija so nasprotovali zaostritvi pogojev, ki so bili podtaknjeni v zakon, in sicer, da morajo delegirani evropski tožilci za to funkcijo obvladati C1 mednarodno stopnjo znanja angleščine in ne več B2, kot to velja pri ostalih evropskih državah, in ki zadostuje. Opozarjali so, da ne izbirajo jezikoslovcev, ampak strokovne tožilce. Večino časa itak delujejo v Ljubljani, obstajajo pa tudi prevajalci. Ob tem me zanima, katero mednarodno stopnjo znanja angleščine bi moral obvladati predsednik vlade. Če sodim po Janezu Janši, bi bila dovolj že A1. To mi potrjujejo njegovi tviti. Čeprav obsegajo samo nekaj preprostih stavkov, v njih mrgoli napak, če hudih žalitev danes ne omenjam.

Opozicija domneva, da so bili ti pogoji spisano »ad personam«, Janševa manipulacija, da se znebi neljubih tožilcev. Sekretar se je izmotaval, da člena ne bosta veljala za nazaj, a ker postopek še ni končan, je retroaktivnost zelo možna. Koalicijski poslanci so vseeno enoglasno novelo zakona potrdili, saj drugega od njih sploh ne moremo pričakovati. Janša protiustavno pritiska nanje, da ne smejo glasovati po svoji vesti in jim grozi: »Koalicijske stranke smo v vladi in DZ prevzele odgovornosti glede na število poslanskih glasov, ki vladi zagotavljajo parlamentarno večino. Ob spremenjenih podporah se bo spremenil tudi delež pravic in odgovornosti.« Srh me spreleti ob spoznanju, da lahko en obramboslovec obvladuje vso stroko, oziroma celo Slovenijo, z izdatno asistenco podredljivih, amoralnih sodelavcev, ki ščitijo lastne interese. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.