Takoj se najde sto odvetnikov, ki zastopajo pokvarjene politike

V vladni vojni proti vsem so na vrsto prišli tudi odvetniki

Minister, ki ne mara (tujih) odvetnikov Zdravko Počivalšek

Minister, ki ne mara (tujih) odvetnikov Zdravko Počivalšek
© Borut Krajnc

Minister Zdravko Počivalšek je pred dnevi našteval krivce za to, da epidemiološke razmere v Sloveniji niso boljše. Med njimi ni oblasti, saj ta dela vse prav, so pa številni drugi, ki spodkopavajo njena prizadevanja. Med drugim je dejal: »Takoj se bo našlo sto odvetnikov, ki bodo nudili brezplačno pravno pomoč vsem, ki ukrepe kršijo.«

Gospodarski minister se je oprl na nesrečno zgodbo o mariborskih dijakih, ki so na začetku februarja na manjšem shodu zahtevali odprtje šol, potem pa polnoletni med njimi dobili globo 400 evrov, mladoletni pa pozive na zaslišanje pred sodiščem. Ministra moti, ker odvetniki in drugi v boju z državnim aparatom pomagajo dijakom. Tako naj bi spodbujali nespoštovanje epidemioloških in drugih ukrepov državnega aparata.

Ministra moti tudi konec januarja ustanovljena Mreža za demokracijo, pri kateri so dijaki poiskali pravno pomoč. Gre za mrežo, ki združuje več nevladnih organizacij za varstvo človekovih pravic in odvetniških pisarn za potrebe »podpore za uporabo pravnih sredstev za izpodbijanje postopkov in praks, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični«. Kot pravijo sami, so pravno mrežo za varstvo demokracije »ustanovili zato, da zmanjšamo razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo in posamezniki, ki se borijo za človekove pravice in demokratične vrednote«.

Počivalšek pa pri vsem tem pozablja, da ima prav vsak pravico do odvetnika, saj je to ustavna norma.

Nekdanja informacijska pooblaščenka, zdaj odvetnica Nataša Pirc Musar, je posebej opozorila na to v Studiu City na TV Slovenija: »Minister očitno ne pozna ustavnega ustroja odvetništva, ki pomeni, da ima čisto vsak pravico do obrambe.« To načelo je morda pred leti najbolje povzel legendarni odvetnik dr. Peter Čeferin, ki je dejal, da v dolgoletni odvetniški praksi ni zavrnil nikogar, ki ga je prosil, naj ga zastopa.

To se morda zdi čudno. Verjetno marsikomu niso všeč odvetniki, ki zastopajo morilce ali pa storilce spolnih zlorab otrok. Gospodarskemu ministru pa niso všeč odvetniki, ki zastopajo mariborske dijake. Marsikomu niso všeč odvetniki, ki zastopajo politike, obtožene zlorabe položaja ali korupcije. Navsezadnje imata tudi gospodarski minister in predsednik vlade odvetnike, ki ju branijo pred očitki o protizakonitem ravnanju. Pravica do obrambe je izvedljiva le tako, da je absolutna.

Ali kot so v odzivu na Počivalškove besede zapisali v Odvetniški zbornici Slovenije: »Očitek odvetnikom, da branijo kršitelje, je z ustavnopravnega vidika in z vidika vloge odvetništva v pravni državi povsem zgrešeno in nevarno stališče. Odvetnik lahko pozitivno prispeva k delovanju celotnega pravosodnega sistema in pravne države le tako, da se brezkompromisno bori za pravice svojih strank. Zato vsako odvetnikovo odstopanje od odločnega zavzemanja za pravice njegovih strank pomeni kršitev ne samo njegovih dolžnosti do stranke, temveč tudi do družbene skupnosti in kršitev ustavnopravnih dolžnosti.« Dodali so še, da težak položaj, v katerem se je zaradi epidemije znašel svet, razumejo, vendar je njihova dolžnost, da »tudi v težkih časih branijo temeljne človekove pravice, zakonitost postopkov ter vladavino prava. V dobrobit vseh nas, tudi pravne države.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.