IK, STA

 |  Svet

Preiskava Facebooka

Irski organ za varstvo osebnih podatkov zaradi objave podatkov preiskuje Facebook

ss

Na hekerskih forumih je bila prosto dostopna zbirka podatkov o 533 milijonih uporabnikov družbenega omrežja Facebook. Med temi podatki je tudi 110.178 telefonskih številk slovenskih uporabnikov.
© www.piqsels.com

Potem ko je bila na spletu prosto dostopna zbirka podatkov o 533 milijonih uporabnikov družbenega omrežja Facebook, je irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov (DPC) v torek uvedel preiskavo družbenega velikana. Med oškodovanimi uporabniki so bili namreč številni evropski državljani, zato DPC od Facebooka zahteva pojasnila.

Na hekerskih forumih je bila prosto dostopna zbirka podatkov o 533 milijonih uporabnikov družbenega omrežja Facebook. Med temi podatki je tudi 110.178 telefonskih številk slovenskih uporabnikov. Podatki vsebujejo ime uporabnika, spol, telefonsko številko uporabnika in številko profila na omrežju Facebook, kot kaže, pa tudi datum zajema podatkov o uporabniku.

"Ogromno število uporabnikov je evropskih uporabnikov," je sporočil tiskovni predstavnik DPC, ki nadzoruje varovanje osebnih podatkov v EU.

DPC je sporočil, da so se na spletu podobne zbirke podatkov leta 2018 in 2019 pojavile zaradi ranljivosti pri funkciji Facebooka za vpogled telefonskih številk. Napako je Facebook popravil spomladi 2018.

Facebook irskega regulatorja ni obvestil o vdoru, ker se je zgodil pred uveljavitvijo evropske uredbe o varstvu podatkov (GDPR) maja 2018. Zadnje objavljene osebne podatke pa so glede na prve raziskave zajeli ravno leta 2018, dodali pa so še nekaj dodatnih zajemov iz kasnejšega obdobja, pojasnjujejo pri DPC.

Facebook irskega regulatorja ni obvestil o vdoru, ker se je zgodil pred uveljavitvijo evropske uredbe o varstvu podatkov (GDPR) maja 2018.

DPC je v izjavi še sporočil, da Facebook ni samoiniciativno vzpostavil komunikacije pretekli konec tedna. Kasneje pa jim je sporočil, da morajo temeljito preučiti zadevo.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob tem slovenskim uporabnikom svetovala previdnost, saj lahko prejemajo neželena elektronska sporočila ter klice, prav tako pa so lahko ti podatki zlorabljeni za dostop do drugih računov uporabnikov, kjer se je treba identificirati z elektronsko pošto ali telefonsko številko.

"Če klicatelja ne prepoznate, se na klic ni priporočljivo odzvati, saj lahko povzroči stroške. Priporočljivo je, da zamenjate gesla do svojih drugih računov, kjer uporabljate svoj elektronski naslov ali telefonsko številko za avtentikacijo in da ste pozorni na morebitne vdore v račune."

Mojca Prelesnik,
informacijska pooblaščenka RS

"Če klicatelja ne prepoznate, se na klic ni priporočljivo odzvati, saj lahko povzroči stroške. Priporočljivo je, da zamenjate gesla do svojih drugih računov, kjer uporabljate svoj elektronski naslov ali telefonsko številko za avtentikacijo in da ste pozorni na morebitne vdore v račune," je še sporočila v izjavi.

LvqPF7lFZvE

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.