V občini Moravče župan Balažič izplačal rekordne koronske dodatke

Z razglasitvijo epidemije dne 18.10.2020 je bil skladno z 11. točko prvega odstavka 39.čl. Kolektivne pogodbe za javni sektor izpolnjen pogoj za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, med katere sodi tudi epidemija. Skladno z navedeno točko znaša dodatek za delo v rizičnih razmerah 65 % urne postavke delavca.

Ker zaposleni v občinski upravi Občine Ig tudi po razglasitvi epidemije opravljajo svoja dela in naloge na svojem delovnem mestu, so zakonsko upravičeni do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah. Delo zaposlenih ves čas epidemije poteka ustaljeno in nemoteno, po predhodni najavi ob uporabi zaščitnih ukrepov se opravljajo sprejemi strank in občanov, vršijo se sestanki v občinski stavbi in na terenu, vedno skladno s priporočili NIJZ.

Do navedenega dodatka niso upravičeni javni funkcionarji, med katere spadata župan in direktor občinske uprave. 14 zaposlenim delavcem občinske uprave je bil skladno z 11. točko prvega odstavka 39.čl. Kolektivne pogodbe za javni sektor dodatek izplačan trikrat, in sicer v mesecu oktobru, novembru in decembru 2020, v času intenzivne priprave občinskega proračuna.

V članku z naslovom “V občini Moravče župan Balažič izplačal rekordne koronske dodatke”, v katerem je bilo navedeno “V številnih občinah izkoriščajo nenavadno slovensko ureditev glede koronskih dodatkov, ki jih v času epidemije izplača država. Na koncu te tekme bodo verjetno rekorderji na Igu, kjer 16. zaposlenim vsak mesec izplačajo okoli 1000 evrov bruto koronskega dodatka, saj, kot je dejal župan in predsednik občinskega odbora SDS Brezovica Janez Miklič, v občini redno sklicujejo sestanke v občinski stavbi, ti pa so tvegani. Z omenjenimi koronskimi dodatki država tako očitno okuževanje subvencionira. Pogoj za izplačilo dodatka je prisotnost na delovnem mestu. Tudi v Moravčah bi zaposleni na občini, kjer so vrata zaprli, gotovo lahko delali od doma - a bi bili potem prikrajšani za nagrado, seveda”, je napačno zapisano, da je Janez Miklič župan in predsednik občinskega odbora SDS Brezovica, saj mu je funkcija predsednika občinskega odbora SDS Brezovica prenehala dne 21.1.2020, ko je predsedovanje občinskega odbora SDS Brezovica prevzela mag. Nataša Smrekar, poleg tega pa je Janez Miklič direktor občinske uprave občine Ig, in ne njen župan. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.