Borut Mekina

 |  Mladina 9  |  Družba

V občini Moravče župan Balažic izplačal rekordne koronske dodatke

V Moravčah delajo v skafandrih?

Milan Balažic

Milan Balažic
© RTV SLO

Januarja so javni uslužbenci prejeli kar 57 milijonov evrov dodatka za »nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije«. V povprečju so sicer največ koronskih dodatkov, to je od 1500 do 2000 evrov na zaposlenega, izplačali v bolnišnicah, centrih za zaščito in reševanje ter domovih za ostarele. So se pa tem tveganim okoljem, v katerih zaposleni pogosto delajo v skafandrih, pri plači za december najbolj približali v občini Moravče.

V tej občini, ki jo vodi župan Milan Balažic, so decembra 13 zaposlenim izplačali kar 1635 evrov (bruto) dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Iz občine so odgovorili, da so dodatke izplačali v skladu z določbami kolektivne pogodbe za javni sektor in da so pri plači za december koronski dodatek izplačali za tri mesece skupaj, za oktober, november in december. Za december naj bi bil tako povprečni znesek na zaposlenega znašal 687 evrov.

V drugih, večjih občinah, kot sta Ljubljana in Maribor, koronskih dodatkov ne izplačujejo, v Moravčah pa so si ga, četudi v času epidemije njihovi zaposleni niso ravno poslovali v skafandrih. Dejansko so novembra občane obvestili, naj jih obiskujejo izključno v nujnih primerih na podlagi predhodne napovedi, do preklica pa so novembra zaprli tudi občinsko blagajno. Izplačilo rekordnega koronskega dodatka v Moravčah je verjetno formalno zakonito, se pa k sreči tam zaposleni vsaj zavedajo njegove moralne spornosti.

Župan Balažic nam do zaključka redakcije ni hotel sporočiti, komu na občini je izplačal najvišje koronske dodatke. Do njih župan in direktor občinske uprave recimo po kolektivni pogodbi nista upravičena.

V številnih občinah izkoriščajo nenavadno slovensko ureditev glede koronskih dodatkov, ki jih v času epidemije izplača država. Na koncu te tekme bodo verjetno rekorderji na Igu, kjer 16 zaposlenim vsak mesec izplačajo okoli 1000 evrov bruto koronskega dodatka, saj, kot je dejal župan in predsednik občinskega odbora SDS Brezovica Janez Miklič, v občini redno sklicujejo sestanke v občinski stavbi, ti pa so tvegani. Z omenjenimi koronskimi dodatki država tako očitno okuževanje subvencionira. Pogoj za izplačilo dodatka je prisotnost na delovnem mestu. Tudi v Moravčah bi zaposleni na občini, kjer so vrata zaprli, gotovo lahko delali od doma – a bi bili potem prikrajšani za nagrado, seveda.

V absolutnih zneskih pa so si tudi zaradi števila zaposlenih januarja največ koronskih dodatkov izplačali v policiji in generalštabu Slovenske vojske – tam dobivajo dodatke tudi za pisarniško delo in delo na svežem zraku. V generalštabu so denimo že tako prestrašeni, da so s kategorijo velikega tveganja označili tudi varovanje državne meje.

Spodaj objavljamo seznam vseh občin, razporejenih po povprečnem izplačilu dodatka na zaposlenega v mesecu januarju. Pretežni del zneska predstavljajo koronski dodatki – dodatki za delo v tveganih razmerah.

https://www.mladina.si/inc/flow/mladina/2021/doc/obcine/index.html#page=1

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Janez Cimperman, župan občine Ig, Ig

    V občini Moravče župan Balažič izplačal rekordne koronske dodatke

    Z razglasitvijo epidemije dne 18.10.2020 je bil skladno z 11. točko prvega odstavka 39.čl. Kolektivne pogodbe za javni sektor izpolnjen pogoj za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, med katere sodi tudi epidemija. Skladno z navedeno točko znaša dodatek za delo v rizičnih razmerah 65 % urne postavke delavca. Več