Uredništvo

12. 4. 2021  |  Politika

Informacijska pooblaščenka: »Kacinovo izjavo razumem kot povsem neprimerno«

Jelko Kacin išče nove krivce za nastale razmere

Jelko Kacin

Jelko Kacin
© Borut Krajnc

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je včeraj za TV Slovenija za težave zaradi neenotnega sistema za cepljenje med drugim okrivil informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Slednja mu je odgovorila, da je njegova izjava popolno sprenevedanje.

"Imamo težavo, da so se ljudje decembra prijavljali na e-upravi, teh podatkov pa še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Informacijska pooblaščenka je z začasno prepovedjo ustavila in onemogočila prenos podatkov, dokler je tako, je težko narediti čudeže," je dejal Kacin.

"Pooblaščenka za informacije javnega značaja je začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom. To je nemogoča odločitev. Ampak dokler je tako, je težko narediti čudeže."

Jelko Kacin

"Izjavo gospoda Kacina razumem kot povsem neprimerno, ali gre za popolno sprenevedanje ali nepoznavanje problema. Oboje je zaskrbljujoče," se je za Dnevnik odzvala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Slednja je decembra lani sprožila nadzor nad zbiranjem prijav za cepljenje na spletnem portalu eUprava. Sum, da vlada izvaja nekaj protipravnega, ji je  vzbudila napoved ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ki je najprej dejal, da se bo o uporabi zbranih podatkov odločalo naknadno, kar je v popolnem nasprotju s pravom varstva osebnih podatkov.

"Objektivno sploh ni mogoče ugotoviti, kaj so z oddajo vloge v resnici dosegli, saj prijava na cepljenje v praksi poteka le preko izbranega zdravnika. Državljani pa imamo pravico vedeti, in si to v teh težkih časih več kot zaslužimo, kako točno se prijaviti na cepljenje."

Mojca Prelesnik 

Sredi marca, ko so na eUpravi zbrali podatke o več kot 140.000 posameznikih, je urad informacijske pooblaščenke izdal začasno odločbo ministrstvoma za javno upravo in za zdravje ter NIJZ. Inšpekcijski postopek je razkril, da so bili interesenti za cepljenje zavedeni. "Objektivno sploh ni mogoče ugotoviti, kaj so z oddajo vloge v resnici dosegli, saj prijava na cepljenje v praksi poteka le preko izbranega zdravnika. Državljani pa imamo pravico vedeti, in si to v teh težkih časih več kot zaslužimo, kako točno se prijaviti na cepljenje," je zapisala informacijska pooblaščenka, ki ni ničesar prepovedala, kot je zavajal Kacin, temveč je zgolj odredila zamrznitev uporabe zbrane baze osebnih podatkov, dokler tisti, ki so oddali vloge, ne bodo prejeli ustreznih informacij.

Javno izjavo informacijske pooblaščenke spodaj objavljamo v celoti.

Nacionalni koordinator za cepljenje zavaja javnost 

Izjava g. Kacina je povsem neprimerna in gre ali za popolno sprenevedanje ali pa popolno nepoznavanje problema, oboje je zaskrbljujoče. Problem počasnega cepljenja v državi je pomanjkanje zadostne količine cepiva – iz javno dostopnih virov izhaja, da je bilo z drugim odmerkom doslej cepljenih le 6% državljanov, kar pa seveda z začasno odločbo IP nima prav nobene povezave. Breme odgovornosti za nastalo situacijo je v celoti na predstavnikih oblasti, ki si celotnega procesa prijavljanja na cepljenje in samega izvajanja več kot očitno niso dovolj učinkovito in organizirano zamislili in ob tem tudi ne upoštevali temeljnih človekovih pravic, kot je pravica do poštene in transparentne obdelave osebnih podatkov. Državljani imamo pravico vedeti, država pa nam mora izkazati vsaj minimalno spoštovanje s tem, da izvemo kako točno in kje se prijaviti na cepljenje. Tako pomembne informacije bi nam morali predstavniki oblasti podati enovito in celovito, ne pa da smo državljani vsak dan soočeni z novimi povsem nasprotujočimi si in nejasnimi izjavami predstavnikov različnih organov na tiskovnih konferencah in izjavah za medije.

Ob oddaji vloge za sporočanje interesa za cepljenje preko portala eUprava tako državljani niso izvedeli in še danes ne vedo, kdo bo njihove podatke sploh obdeloval (bo to NIJZ, Ministrstvo za javno upravo ali Ministrstvo za zdravje), še manj za katere namene – je to postavitev v vrstni red, preliminaren izkaz interesa za potrebe ugotovitve obsega nabave cepiva ali kaj drugega. Celo na podlagi kar sedmih pozivov v inšpekcijskem postopku, se ne da objektivno ugotoviti, kaj so posamezniki z oddajo vloge v resnici dosegli. Taka obdelava osebnih podatkov je v nasprotju s temeljnim postulatom obdelave osebnih podatkov, po katerem mora biti vsaka obdelava podatkov predvidljiva, poštena in transparentna. Velja pa izpostaviti, da so javni uslužbenci, ki so pri državnih organih pristojni za varstvo osebnih podatkov, ob vzpostavljanju načina prijavljanja opozarjali na pomanjkljivosti z vidika varstva osebnih podatkov, vendar pa so bili njihovi strokovni argumenti s strani odločevalcev v celoti prezrti.

Zelo povedno je tudi to, da do osebnih podatkov, ki so bili zbrani preko portala eUprava, od začetka zbiranja teh podatkov v decembru 2020 pa do 16. 3. 2021, ko je bila izdana začasna odločba IP, še nihče ni dostopal, pristojni državni organi (Zdravstveni inšpektorat in NIJZ) pa posameznike še danes pozivajo k oddaji prijave za cepljenje (le) pri svojem osebnem zdravniku. Vse to pod resen vprašaj vzpostavlja nujnost tega množičnega zbiranja podatkov, ki so danes v veliki meri tudi že neažurni, saj je veliko posameznikov s tega seznama že cepljenih.

Glede na zmedo, v kateri se trije državni organi ne morejo dogovoriti niti o osnovah, je IP upravljavcem podatkov zaradi zaščite prijavljenih posameznikov z odločbo naložil, da vse dokler posameznikom pošteno in transparentno ne posredujejo vseh ustreznih informacij, zbranih osebnih podatkov ne smejo uporabljati. Vse do danes pa NIJZ, Ministrstvo za javno upravo ali Ministrstvo za zdravje teh informacij posameznikom še vedno niso posredovali, prijavljeni državljani pa se na svojo prijavo v ničemer ne morejo zanašati, kar je nedopustno.

Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav.,
informacijska pooblaščenka

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.