Uredništvo

 |  Družba

Na največjem letošnjem protivladnem protestu v Ljubljani na tisoče ljudi 

Državljanke in državljani so na ulicah prestolnice pozdravili Dan upora proti okupatorju

Trg republike

Trg republike
© Matej Pušnik

Ob Dnevu upora proti okupatorju se je na ljubljanskem Prešernovem trgu zbralo na tisoče ljudi, ki so se odzvali pozivom, da izrazijo nasprotovanje Janševi vladi in zlorabi oblasti. Nepopisna množica se je nato podala po ulicah prestolnice, se ustavila pred stavbo vlade, predsedniško palačo in se na koncu ustavili na Trgu republike pred parlamentom. 

Policija je ocenila, da je bilo protestnic in protestnikov okoli 10.000, nekatere ocene pa se gibljejo tudi bližje številki 15.000.

Zadnje leto Slovenije namreč ni zaznamovala samo epidemija, temveč predvsem delovanje oblasti v času neuspešnih vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, pri čemer so protestnice in protestniki izpostavili napade na različne skupine, od kulturnikov, medijev, nevladnih organizacij in intelektualcev ter ignoriranje demokratičnih načel.

Prešernov trg, Ljubljana

Prešernov trg, Ljubljana
© YouTube

Kot so zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob petkovih kolesarskih protestih, so se civilna družba, nevladne organizacije in aktivni posamezniki iz različnih družbenih sfer med seboj povezali v boju proti novodobnemu okupatorju za svobodo, demokracijo in vladavino prava.

JTgu96uEWjA

Zbrane so nagovorili predstavniki različnih družbenih področij, od Žive Vidmar in Dragana Petrovca do Sandre Bašič Hrvatin in Uroša Macerla. V svojih govorih so večinoma poudarili pritiske na svobodo medijev, neustrezne ukrepe v imenu epidemije, korupcijo ob nabavi zaščitne opreme, nepotrebnem financiranju vojske v časih, ko je številnim ljudem onemogočeno delo in tako dostop do zaslužka in onečastitev spomina na upor proti okupatorju, ki ga je organiziralo partizansko gibanje, zaslužno za osvoboditev naše dežele izpod rok fašizma in nacizma. Vladna stranka SDS se je namreč že večkrat distancirala od Osvobodilne fronte (OF), obenem pa ne skriva svojih simpatij do domobranstva, ki se je zaradi kolaboracije z okupatorjem znašlo na napačni strani zgodovine. 

VIDEOPOSNETEK CELOTNEGA PROTESTNEGA SHODA SI LAHKO OGLEDATE NA TEJ SPLETNI POVEZAVI >> 

Trg republike, Ljubljana

Trg republike, Ljubljana
© Facebook

  • Slika 266435
  • Slika 266436
  • Slika 266437

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.