Uredništvo

 |  Družba

»1. maj ni praznik, če ni dela«

Najboljši plakat na natečaju za prvomajski plakat je oblikovala Darka Križman 

© Darka Križman

Izbrali so najboljše plakate natečaja na temo prihodnosti dela, ki so ga razpisali Socialni demokrati (SD) v sodelovanju z inštitutom TAM-TAM. Na natečaju je sodelovalo več kot 100 prijavljenih del, avtorica zmagovalnega plakata pa je grafična oblikovalka Darka Križman.

Komisija je pregledala 105 plakatov, ki so v celoti izpolnjevali pogoje natečaja. Po mnenju komisije je najboljši plakat oblikovala Darka Križman, ki jo čaka denarna nagrada 1.000 evrov in javna predstavitev na 100 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji med 30. aprilom in 6. majem.

"Kreativna rešitev upošteva vse zakonitosti dobrega plakata in je žirijo prepričala z močnim sporočilom, ki jasno komunicira problematiko. Z minimalnim posegom v znan rek oz. vzklik 'Živel 1. maj, praznik dela' opozarja na kratenje težko pridobljenih pravic delavcev," izbiro nagrajenega plakata utemeljuje predsednik ocenjevalne komisije Jure Tovrljan, kreativni direktor AV studio.

Organizatorji natečaja so podelili še nagradi za drugo in tretje mesto. Drugo nagrado, 500 evrov, je prejel avtor plakata Delavski grafiti Tomaž Krejačič.

© Tomaž Krejačič

Tretje mesto pa sta po izboru komisije zasedla dva plakata. Plakat Kresni novi svet, delo avtorjev Andraža Čelika in Daše Hrvacki, ter plakat Del, delo avtorjev Petera Zabreta in Lenarta Slabeta.

© Peter Zabret in Lenart Slabe

Organizatorji so se odločili, da nagrade ne bodo razpolovili, ampak bodo povečali nagradni sklad in oba plakata nagradili z 250 evri.

© Andraž Čelik in Daša Hrvacki

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.