Uredništvo

 |  Politika

Hvala vsem, ki podpirate neodvisno in kakovostno novinarstvo

Pošljite besedo STA5 na številko 1919 in pomagajte Slovenski tiskovni agenciji (STA) s 5 evri donacije

© Gašper Lešnik

Danes je 123. dan, ko Slovenska tiskovna agencija (STA) ostaja brez plačila za opravljanje javne službe, saj Janševa vlada oziroma njen urad za komuniciranje (Ukom) blokira finančna sredstva. Vlada je sicer v skladu s posebnim zakonom o STA in sedmim protikriznim paketom, sprejetim konec lanskega leta, delo agencije dolžna plačati. 

STA poskuša vladi dostaviti tudi dokumentacijo, v kateri je pregled poslovanja, a je vlada ne želi sprejeti. Jasno sporočilo, da zadržkov pri izplačilu 2,5 milijona evrov, ki ga je državni zbor zapovedal v sedmem protikriznem paketu, ni, je slovenski vladi poslala tudi Evropska komisija.

Danes, na svetovni dan svobode medijev, bo ob 11.55 pred sedežem STA novinarska konferenca.

V bran STA se je angažirala civilna družba, ki je v ta namen sprožila prostovoljno akcijo, pri kateri lahko vsak državljan pomaga po svojih močeh. Na številko 1919 lahko pošljete besedo STA5 in s tem Slovenski tiskovni agenciji (STA) donirate 5 evrov. 

Danes, na svetovni dan svobode medijev, bo ob 11.55 pred sedežem STA novinarska konferenca. 

Včeraj je z neprimerno opazko v posmeh novinarstvu na Twitterju razburil tudi "nepreklicno" odstopljeni minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Slednji je tvitnil, da "ne more pomagati in donirati STA", poleg pa je pripel posnetek zaslona, na katerem se vidi, da je na številko 1919 poslal sporočilo z napačno ključno besedo "STA 0". Ministrova provokacija je naletela na precejšnje neodobravanje javnosti, zato so mu državljanke in državljani na družbenih omrežjih množično sporočali, da so zaradi njegovega žaljivega duhovičenja STA donirali še dodatno. 

Hvala vsem, ki podpirate neodvisno in kakovostno novinarstvo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.