Uredništvo

 |  Družba

V Ljubljani vandali zažgali feministično umetniško delo

"Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka," je očitno stavek, ki je zmotil vandale

Uničeno umetniško delo na proičelju Cukrarne

Uničeno umetniško delo na pročelju Cukrarne
© Mestna galerija Ljubljana / Facebook

Vandali so ponoči zažgali stvaritev avstrijske umetnice Katharine Cibulke, ki je bila na ogled na pročelju Cukrarne. Na umetniškem delu, ki nosi ime Solange, je pisalo: "Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka." Stvaritev je opozarjala na vprašanja feminizma ‒ od iskanja socialne pravičnosti do na spol vezanih družbenih neenakosti, obenem pa je izkazovala dvome o obstoječih strukturah moči in zahtevala krepitev vloge žensk.

"Dogodek je tako nas kot umetnico neprijetno presenetil in razžalostil. Bojimo se, da dejanje priča o veliki meri nestrpnosti v naši družbi, pušča grenak priokus novim razvojnim projektom v prestolnici, ter kaže nastrojenost proti umetnosti, ki je družbeno kritična," so zapisali v Mestni galeriji Ljubljana.

"Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo, zato bomo v Mestni galeriji Ljubljana umetnici predlagali, da njeno poškodovano delo ostane na pročelju Palače Cukrarna kot ogledalo vsem nam in nas opominja, kam drvimo kot družba in koliko strahu je še v njej prisotnega."

Blaž Peršin,
direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane

Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin pa je dodal: "Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo, zato bomo v Mestni galeriji Ljubljana umetnici predlagali, da njeno poškodovano delo ostane na pročelju Palače Cukrarna kot ogledalo vsem nam in nas opominja, kam drvimo kot družba in koliko strahu je še v njej prisotnega."

Katharina Cibulka je ena od umetnic, ki se trenutno predstavljajo na razstavi Ko gesta postane dogodek Mestne galerije Ljubljana. Njeno delo Solange je bilo na pročelje Cukrarne nameščeno ob odprtju razstave v petek, 30. aprila. Še vedno pa je na ogled tudi na Dunaju. 

Še včeraj je bilo umetniško delo nepoškodovano

Še včeraj je bilo umetniško delo nepoškodovano
© Mestna galerija Ljubljana / Facebook

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.