27. april, leto 2021

Doktor Dragan Petrovec, spominjam se vas z začetka leta 2019. Takrat sem v Sobotni prilogi Dela objavil članek z naslovom »Narodni heroji na pročeljih slovenskih devetletk«, ob katerem se vam je zazdelo potrebno, da mi med pismi bralcev odgovorite, očitajoč mi željo po brisanju zgodovine, revanšizem, omalovaževanje NOB, sodelovanje s kolaboranti in kar je še takšnih pridevkov iz nekdanjih orožarn. To ste storili z veliko podtikanja in zlonamernosti, kar ste še potrdili s tem, da ste ob ugovorih, ki ste jih dobili na svoje pismo (Alenka Puhar, Andrej Aplenc), klavrno obmolknili. Potem sem skoraj čisto pozabil na vas in se, kadar ste se kje prikazali, izogibal branju vaših izjav in dognanj —- do danes, 30. 4., ko sem na spletu slišal (in potem še v Mladini prebral), kaj ste 27. 4. letos govorili na protestnem zborovanju pred frančiškansko cerkvijo v Ljubljani. Rekli ste: »Ko oblast dvigne roko nadnje (mariborske dijake, op. A. B.), se moramo spomniti na čas, ko so enako stare otroke odpeljali na morišče in se je iz tega rodila ena najbolj pretresljivih pesmi, Krvava bajka Desanke Maksimović.« Saj nisem mogel verjeti lastnim ušesom! Kakšna zblojena hudobija, kako hudobna zblojenost!

Človek z doktoratom, redni profesor ljubljanske univerze, menda ugledni penolog, v istem stavku navajate nekaj opomnjenih, oglobljenih in potem nekaznovanih mariborskih dijakov iz leta 2021 in pesem Desanke Maksimović »Krvava bajka«, posvečeno žrtvam enega najhujših nacističnih zločinov med drugo svetovno vojno, ki so ga zagrešili oktobra 1941 v Kragujevcu, ko so pobili več kot dva tisoč civilistov, med njimi več razredov dijakov, po nekaterih podatkih tri sto mladih ljudi. Pa kaj je z vami, doktor Petrovec? Od kod nepojmljiv cinizem tovrstnega vzporejanja, totalna nespoštljivost do mladih žrtev spred osemdesetih let? Takšna patološka povezava, sprevržena, da je kaj! Da ne govorim o zlorabi res pretresljive literature, ko si drznete nadčasovno »Krvavo bajko« onečejati v banalni politični govoranci? Moderen penolog, pa brez osnovne pietete? Etike? Še mi privreva oznak za vaše sramotno dejanje, za več kot prostaško manipulacijo, ki ste si jo drznili privoščiti, a raje obmolčim in vas prepuščam vaši vesti, kolikor je imate, in razmisleku o sebi, če ga zmorete. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.