Jure Trampuš

 |  Mladina 19  |  Politika

V Sloveniji vedno več ljudi podpira možnost, da istospolni partnerji posvojijo otroka

Odpiranje Slovenije

Med 30. oktobrom in 9. novembrom lanskega leta je na vzorcu 1007 oseb agencija Mediana preverjala stališča in razširjenost diskriminacije v Sloveniji. Raziskavo javnega mnenja je naročil Zagovornik načel enakosti.

Raziskava je pokazala, da večine vprašanih institut zakonske zveze istospolno usmerjenih ne moti. 72 % vprašanih se strinja, da bi morali imeti istospolni pari možnost poroke, skoraj dve tretjini vprašanih (61 %) pa bi pri taki poroki podprli svojega otroka.

Četudi enakost pravic vseh istospolnih parov podpira malo manj kot 60 % vprašanih, pa so pri vprašanju posvojitve in vzgoje otrok ljudje malce bolj zadržani. A v resnici ne tako zelo. S trditvijo »možnost posvojiti otroka bi morala biti pravica le za heteroseksualne pare« se ne strinja 53 % vprašanih; to trditev podpira le 28 %, ostali pri tem vprašanju nimajo izoblikovanega stališča.

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.