Suspendirani robotski psi

Newyorška policija je »uspavala« srhljive robote na štirih nogah

Robotsko-policijski psi

Robotsko-policijski psi

Newyorčani še niso pripravljeni na futuristično distopijo, v kateri se po ulicah sprehajajo robotski psi. Kdo bi jim zameril? Roboti, ki so jih zadnjih nekaj mesecev po ulicah New Yorka sprehajali policisti, so videti, milo rečeno, srhljivo, njihovo premikanje deluje kot stop-motion animacija iz kakšne znanstvenofantastične grozljivke, obujene iz preteklosti, vendar pa so izjemno spretni in zmogljivi: »vidijo« v temi, spretno premagujejo ovire in agilno skakljajo po stopnicah.

Duh časa, v katerem so se robotski psi, imenovani »digi-psi«, podali na teren, jim ni naredil usluge: v obdobju, ko je ameriška policija predmet razprav zaradi nasilnih izgredov, povezanih s sistemskim rasizmom, militarizacija uličnih robotov kar kliče po zgražanju javnosti. Še posebej zato, ker so robotski psi akcijo videli predvsem v revnejših, pretežno temnopoltih soseskah, kot je Bronx. Kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez je v kritičnem tvitu zapisala: »Zdaj nadzorne drone testirajo v temnopoltih skupnostih z nizkimi prihodki in šolami s premalo sredstev.«

John Miller, namestnik komisarja za obveščevalne podatke in protiterorizem, je v intervjuju za časnik The New York Times izjavil, da je bil robotski pes »žrtev politike in slabih informacij«. Še vedno je prepričan, da lahko robotski psi »rešujejo življenja, ščitijo ljudi in varujejo policiste«.

Po zgroženem odzivu širše javnosti je policija robotske pse poslala nazaj k stvarnikom, podjetju Boston Dynamics, s katerim je prekinila pogodbo, vredno slabih 80.000 evrov. Newyorški župan Bill de Blasio umik robotskih psov pozdravlja: »Vesel sem, da smo digi-psa uspavali. Je srhljiv, odtujujoč in Newyorčanom pošilja napačno sporočilo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.