Peter Petrovčič

 |  Mladina 20  |  Politika

Križ da, srp in kladivo ne

Občina Kidričevo brez vednosti vdove zamenjala nagrobno ploščo

Kidričevo nosi ime Borisa Kidriča, partizana in prvega predsednika slovenske vlade po drugi svetovni vojni. V mestu že desetletja vlada SDS, ki ima skupaj z NSi in SLS eno izmed najudobnejših večin v kateremkoli občinskem svetu. Zato ni presenečenje, da občina spomenik, posvečen Kidriču, nadomešča s spomenikom žrtvam vseh vojn. Ali da so tam pripravili enega večjih protibegunskih shodov. In tudi ne, da občina samovoljno odstrani nagrobno ploščo, ker je bil na njej simbol srpa in kladiva.

Ta simbol in pa anarhistični simbol, upodobljen v srčku, ki je bil prav tako na plošči, je poleg imena pokojnega moža dala vanjo vklesati Ivi Špelko. To se je zgodilo konec lanskega leta, ko je umrl njen mož Branko Karlovčec, panker, garač in tudi eden izmed mariborskih vstajnikov, ki so pred leti »napadli« občinsko stavbo in s tem sprožili vseslovenske vstaje. Nagrobna plošča stoji na zidu ob na novo urejenem prostoru za raztros na pokopališču v Kidričevem. Oziroma je stala. Brankova vdova je pred dnevi ob obisku pokopališča ugotovila, da nagrobne plošče ni več, namesto nje zdaj stoji nova, skorajda enaka kot prej, le brez dveh simbolov.

Direktor občinske uprave Damjan Napast, ki je odredil zamenjavo table, pojasnjuje, da je Špelkova izdelavo nagrobne plošče izvedla »na lastne stroške in ne da bi obvestila občino ali iskala soglasje«, in da pred časom sprejeti občinski odlok določa, da »napis na nagrobno tablico izvede upravljavec (Občina Kidričevo), storitev je plačljiva. Napisne tablice so standardizirane.« Pri tem še dodaja: »Žal resnično obžalujemo, da o zamenjavi gospa ni bila obveščena.«

Občinski svet je novi odlok o pokopališkem redu sprejel šele konec marca, več mesecev po smrti in raztrosu Branka Karlovčeca. V tem odloku je zapisano, da so nagrobne plošče pri raztrosu »standardizirane«, in zdaj so pokazali, da to razumejo tako, da na plošči ne sme biti ničesar drugega kot ime in priimek pokojnika ter letnici rojstva in smrti. Čeprav imajo svojci pokojnikov pravico za klasične grobove in tudi pri žarnem pokopu izbrati različne nagrobnike, kadar se odločijo za raztros, te pravice očitno nimajo (več). Bolje rečeno – nimajo nobene pravice, razen da plačajo izdelavo »standardizirane« nagrobne plošče.

Ni jasno, zakaj so se na občini Kidričevo odločili za drugačno ureditev glede nagrobnih plošč pri raztrosu. Morda zato, ker je pri takšnem »pokopu« občinski zaslužek manjši kot sicer in si zato svojci kaj več od »standardizirane« plošče niti ne zaslužijo? Morda zato, ker med volivci tam vladajočih strank zaradi pripadnosti katoliški cerkvi ni veliko posameznikov, ki bi se odločili za raztros? Morda pa zgolj zato, ker so se želeli znebiti simbola srpa in kladiva? Odgovore bo dal čas in druge nagrobne plošče, ki bodo mesto našle ob Brankovi. Bo drugim svojcem dovoljena »personalizacija« zdaj »standardiziranih« nagrobnih plošč? Bo občina v ta namen znova spremenila pokopališki odlok? Bo Branko dobil nazaj svojo pravo spominsko ploščo?

Škoda, ki jo je občina namenoma storila spominu na pokojnika in njegovi žalujoči vdovi, je nepopravljiva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.