Luka Volk

 |  Mladina 25  |  Politika

Obljuba dela dolg

Kaj so napovedali in kaj storili?

Predsednik vlade s strankarskimi kolegi v državnem zboru

Predsednik vlade s strankarskimi kolegi v državnem zboru
© Borut Krajnc

Preiskovalno-novinarski spletni medij Oštro in inštitut Danes je nov dan sta ustvarila spletno platformo Obljuba dela dolg. Ob tem sta zapisala, da »v Sloveniji vlada visoko nezaupanje v delo politikov, kar predstavlja pomemben del krize demokracije«. Nezaupanje nato vodi v razočaranje nad politiko, »kar v začaranem krogu ohranja nizko udeležbo v različnih političnih procesih, kot so volitve, s tem pa nizko legitimnost odločevalcev,« so še zapisali. Eden ključnih razlogov za to naj bi bil po njihovem mnenju manko preprostih orodij, ki bi redno spremljala delo politikov in uresničevanje njihovih obljub – in ravno to vrzel nameravajo zapolniti.

Ob obisku nove platforme je uporabniku na pregleden in enostaven način omogočeno spremljanje statusa političnih obljub aktualne vlade, ki so dovolj konkretne, da je njihovo izpolnjevanje mogoče ocenjevati na podlagi jasno določenih meril. Vsaki obljubi so dodana preverljiva dejstva, pa tudi sledljivi viri in analize o njihovem izpolnjevanju, analiza že sprejetih ukrepov in tistih, ki so še v pripravi. Na podlagi tega je podana ocena aktualnega stanja izpolnjevanja – vse dokler ob koncu mandata posamezne vlade prav vsaka izmed obljub nima oznake bodisi »izpolnjena« ali pač »prelomljena«.

Kot so zapisali pri Oštro in Danes je nov dan, želijo z neodvisno spletno platformo Obljuba dela dolg predvsem »krepiti zaupanje v politiko ter spodbuditi politično in volilno angažiranost javnosti, političnim funkcionarjem pa nastaviti ogledalo, v katerem se bo zrcalil njihov trud za uresničevanje zastavljenih ciljev oziroma njegovo pomanjkanje«. Politiki se bodo tako primorani zavezati, da za svoje besede odgovarjajo delodajalcem – se pravi državljanom.

Glede na trenutne izsledke na portalu ugotavljajo, da so stranke vladajoče koalicije z gotovostjo že prelomile vsaj eno od svojih obljub. Zavezale so se namreč, da bodo povečale namenska proračunska sredstva za gradnjo stanovanj, a kljub zavezi te in prejšnje vlade, da povečata obseg sredstev, v proračunih za leta 2020–2022 postavke za gradnjo stanovanj ni.

Predvolilne obljube so visokoleteče, koalicijske pogodbe pa ne vedno nujno obvezujoče – a zdaj se bo s pomočjo nove platforme morda vsaj nekoliko težje na njih nabiral prah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.