Izak Košir

 |  Mladina 26  |  Politika

Javni poziv k cenzuri?

Predsednik vlade bi bil tudi glasbeni urednik

Novinar TV Slovenija Igor Pirkovič, sicer tudi avtor himne stranke SDS Za Slovenijo živim, je na Twitterju zapisal, da ga je zmotilo, ker je njegov hišni radio Val 202 na 30. obletnico osamosvojitve države, ko so potekale »številne slovesnosti in maše za domovino«, predvajal skladbo Nikolovskega in Jadranke Juras z naslovom Operacija juriš. Pri tem je v tvitu poudaril tale del besedila: »Za vse, kar ste do zdej nardil’, ponujamo amnestijo! Zgodovina uči, ko politika izkorišča, grejo eni v Argentino, drugi na strelišča.« Glasbeno sodelovanje Jadranke Juras in Darka Nikolovskega je bilo predstavljeno na silvestrovo kot upor proti pritiskom oblasti. Prva jih je doživela, ko je v televizijski oddaji Zadnja beseda, namenjeni izmenjevanju mnenj, rekla, da se ji zdi nepotrebno, da slovenski vojaki sodelujejo v »globalni vojni proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca«, drugi pa je bil zaradi protestnega branja ustave na Trgu republike deležen policijske pozornosti.

Še isti dan (28. junija), ko je Pirkovič objavil omenjeni tvit, ga je delil tudi predsednik vlade Janez Janša in ob njem zapisal, ali je to res, ter v vprašanju označil Val 202 in direktorja RTV Slovenija. Sporočilo je jasno – SDS želi očitno prevzeti tudi taktirko nad glasbeno opremo na javnem radiu. Janšev in Pirkovičev tvit se bereta kot nevarna zamisel, da bodo glasbeni uredniki na Radiu Slovenija kmalu prejeli seznam skladb, ki jih lahko predvajajo, in seznam tistih, ki niso zaželene. Takšne vrste cenzura pa je značilna za nedemokratične in nesvobodne države.

Janšo in Pirkoviča je po vsej verjetnosti zmotilo tudi to, da sta Nikolovski in Jurasova skladbo izvajala na petkovi vseslovenski vstaji 28. maja. Mimogrede, skladba se konča s stavkom: »Ker narod smo kultura, ne pa sovraštvo.« Kako sedanja vlada dela s kulturo, vemo, iz dneva v dan pa je tudi bolj jasno, kdo je tisti, ki seje sovraštvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.